• Početna>
  • Vesti>

Testovi iz apoteka nisu za kućnu upotrebu, Krizni štab apeluje da ih građani ne koriste sami

Novi antigenski testovi na koronavirus su namenjeni privatnim zdravstvenim institucijama, naveli su iz Kriznog štaba i pozvali građane da ne uzimaju uzorke sami, pošto mogu da se povrede. Nadležne zdravstvene inspekcije su na terenu i kontrolišu prodaju brzih testova. Naveli su da ni nova cena pi-si-ar testiranja od 9.000 dinara ne može da pokrije sve troškove koji se prave prilikom obrade testa.

Član Kriznog štaba i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da je Agencija za lekove dala dozvolu za promet različitih vrsta antigenskih testova.

“Ti antigenski testovi su isključivo i jedino planirani za kvalifikovano zdravstveno osoblje, odnosno za privatne zdravstvene institucije i to nisu testovi za građane i uzorkovanje brisa”, rekao je Gojković.

Istakao je da su nadležne zdravstvene inspekcije na terenu i da će javnost biti obaveštena zbog čega su testovi bili dostupni građanima, iako su namenjeni privatnim laboratorijama.

Gojković je zamolio građane koji su kupili antigenske testove da ne uzimaju sami uzorke.

“To mora da uradi stručno, profesionalno lice, zato što prilikom nestručnog uzimanja može da se uzme materijal kako ne treba, da se dobije lažno pozitivan ili lažno negativan nalaz, a može da se taj koji uzima uzorak sam sebi povredi”, naveo je Gojković.

Istakao je da ti testovi nisu za pojedinačnu upotrebu.

“Ne da bi došlo do toga da mi želimo da branimo nekome da to uradi. To jednostavno nije registrovano za takvu svrhu. Drugo, ono što je isto veoma opasno jeste način odlaganja tog testa nakon uzorkovanja, jer to je infektivni otpad koji zahteva posebnu tehniku odlaganja i posebno skladištenje i uništavanje”, kazao je Zoran Gojković.

Najviše novih slučajeva u najvećim gradovima
Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je da je najviše novih slučajeva zabeleženo je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Član Kriznog štaba prof. dr Snežana Jovanović rekla je na konferenciji za medije da je pi-si-ar testiranje kod osoba koje imaju simptome u ovom trenutku nije neophodno i podsetila da su nedavno uvedeni brzi antigenski testovi koji se mogu kupiti u apotekama.

“Što se tiče cene testiranja od 6.000 dinara, ovu cenu je predložila Radna grupa za procenu kapaciteta mikrobioloških laboratorija u Srbiji i prihvatio ju je Krizni štab. Ta cena, ni od 6.000, ni od 9.000 dinara zaista ne pokriva sve troškove”, navela je profesorka Jovanović, koja je direktorka Službe za mikrobiologiju KC Srbije.

Jovanovićeva je dodala da cena testiranja, osim samog testa, obuhvata i troškove za potrošni materijal, rad specijalista mikrobiologije, parazitologije, molekularnih biologa i laboratorijskih tehničara.

“Čak ni ova cena od 9.000 dinara nije ona koja može da nadomesti sve ono što se zaista troši prilikom rada pi-si-ar testa”, istakla je profesorka Jovanović.

“Sve mere koje su trenutno snazi važe do daljeg”
Odgovarajući na pitanje o novim merama Kriznog štaba, Gojković je rekao da je vikend koji je pred nama isti kakav je bio i prethodni i da će sve mere koje su trenutno na snazi do daljeg važiti.

Novina je, rekao je, obavezan negativan pi-si-ar test za strane državljane koji ulaze u Srbiju.

“Državljani Republike Srbije takođe moraju da imaju pi-si-ar test koji nije stariji od 48 sati. Ukoliko nemaju, idu u kućni karantin od deset dana”, kazao je Gojković.

Dodao je da se na jutrošnjoj sednici Kriznog štaba razgovaralo o daljim merama koje će se preduzimati i da one prvenstveno zavise od aktuelne epidemijske situacije i broja novih slučajeva.

“Vidimo da smo u ovom trenutku uspeli da tu našu krivu zaražavanja zaravnamo. U zavisnosti od toga, od broja novoobolelih, donosićemo odluke vezane i za moguće restriktivnije mere, a moguće i za popuštanje mera”, rekao je Gojković.

Istakao je da će ustanove kulture od ponedeljka moći da rade od 21 sat i da je najveći deo odgovornosti na rukovodiocima ustanova kulture, kako ne bi došlo do širenja zaraze među glumcima i zaposlenima.

“Prvi kontingent ‘Fajzerovih’ vakcina očekuje se sledeće nedelje”
Gojković je rekao da se prvi kontingent “Fajzerove” vakcine očekuje u Srbiji tokom sledeće nedelje.

Na pitanje novinara da li se razmišlja i o nabavci ruske “lajt sputnjik” vakcine koja stvara imunitet od tri do četiri meseca i efikasna je 85 odsto, Gojković je na konferenciji za novinare rekao da će, ako naše stručne službe procene da bi to bilo korisno za građane, država učiniti sve da kupi i tu vakcinu.

Povodom dozvole nadležnih za uvoz “Fajzerove” vakcine, Gojković je rekao da je da će biti potrebno dodatno ispitivanje u Srbiji, u nacionalnoj laboratoriji pri Agenciji za lekove.

“Nakon toga moći ćemo vakcinu, na zakonom propisan način, da ponudimo svim zainteresovanim građanima”, rekao je Gojković i dodao da se uporedo obavlja analiza ruske vakcine “sputnjik”.

Napomenuo je da sve ono što bude bilo na svetskom tržištu u ponudi vakcina i lekova, a što Srbija može da nabavi i ako naše stručne službe procene da bi bilo korisno za građane, biće kupljena i uvezena i ta vakcina i taj lek.

Gojković je istakao da je veoma važno što je Srbija jedna od prvih pet zemalja u svetu koja je potpisala ugovor sa “Fajzerom”.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još