• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige „Goranci svačiji i ničiji, a ipak svoji“

Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige Zejnela Zejnelija „Goranci svačiji i ničiji, a ipak svoji“, koja će biti održana u sredu 16. decembra 2020. godine od 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.

Reč je o knjizi u kojoj je autor, koji je do sada objavio deset knjiga o Kosovu i Metohiji, sabrao sva naučna i druga objašnjenja i tvrdnje o tome šta su, odakle su i ko su uopšte Goranci koji žive na Kosovu na padinama Šar-planine, stešnjeni između dve granice – Makedonije i Albanije. Zejneli je dugo sakupljao građu, pa tako knjiga sadrži više od dvadeset naučnih i drugih radova o Gorancima. U njoj je i jedan od prvih naučnih istraživanja akademika dr Milisava Lutovca, koji je istraživao Goru, gde žive Goranci, i Opolje gde žive Albanci. Tu su i istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti o Gori i Opolju i Podgori (delovi Sredske župe, nedaleko od Prizrena) koja nisu do kraja obavljena, zbog ratnih dejstava i bombardovanja Srbije 1999. godine.

Zejnel Zejneli je rođen u selu Brod, 1950. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Prizrenu a Pravni fakultetu u Prištini. Novinarstvom je počeo da se bavi 1970. godine i vrlo brzo je postao zapažen u kosmetskom novinarstvu. Godine 1975. postao je stalni dopisnik Politike iz Prištine. Član Društva književnika Vojvodine. Autor je više knjiga.

Promociju organizujemo u okviru projekta „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“ koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Izvor RKM

Comments

Pročitaj još