• Početna>
  • Vesti>

Lavrov: Rusija pruža punu podršku Srbiji po pitanju Kosova

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija pruža punu podršku Srbiji po pitanju Kosova i ponovio da je Rezolucija 1244 SB UN temeljni dokument i okvir u kome treba da se radi sve u vezi sa Kosovom, prenosi Tanjug.

Lavrov je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem rekao da sa žaljenjem primećuje da EU ne može da omogući realizaciju postignutih dogovora, pre svega o stvaranju Zajednice srpskih opština.

“Smatramo da takav stav pokazuje nemoć pred pristupima Prištine”, rekao je Lavrov i pozvao Prištinu da prihvati odgovornost za ispunjenje onog što je dogovoreno, uz posredstvo EU.

Gvoreći o saradnji Srbije i Rusije, Lavrov je rekao da će biti nastavljena saradnja u svim pravcima spoljne politike,a da su konkretne pravce te politike dogovorili i usaglasili predsednik Rusije Vladimir Putin i Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekao najčvršći temelj koji omogućuje Srbiji i Rusiji da sarađuju jesu zajednička borba za iste vrednosti.

“Imamo usaglašene stavove da mora da se poštuje međunarodno pravo, povelja UN koja predviđa poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nemešanje u unutrašnja pitanja drugih država”, rekao je Lavrov.

On je kazao da je na sastanku sa Selakovićem razmotrio i pitanja vezana za dalje korake u međunarodnim organizacijama uključujuću UN, OEBS, Savet Evrope.

Ministar Lavrov je pozvao ministra Selakovića da poseti Rusiju.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još