• Početna>
  • Vesti>

Od kovida preminula 52 pacijenta, novih 7.919 slučajeva zaraze

U poslednja 24 sata testirano je 22.069 uzoraka, od kojih je 7.919 pozitivno na koronavirus.

Preminule su 52 osobe. Na respiratoru je 270 pacijenata.

Broj slučajeva koronavirusa u Srbiji raste i gotovo svakog dana neka opštila uvodi vanrednu situaciju na lokalnom nivou. Danas je proglašena u Lebanu i Apatinu.

Kapaciteti u svim kovid bolnicama su gotovo popunjeni, i u sistem ulaze nove bolnice i Instituti, kako bi se omogućilo više kreveta za smeštaj obolelih. Po treći put od početka epidemije u sistem je ušao i Institut Banjica.

Kako RTS saznaje, kompanije “Fajzer” i “Biontek” danas će predati Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine protiv kovida u Srbiji.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da se očekuje da Vlada sutra usvoji nove mere koje bi stupile na snagu od petka.

Ističe da se epidemijska situacija pogoršava iz dana u dan i da je to signal da je potrebno reagovati, jer je očigledno da postojeće mere nisu dale željene rezultate. 

Pacijenti iz Beograda se, kada u bolnicama u glavnom gradu nema mesta, prevoze u druge gradove, nekada istovremeno i sedmoro. Dešava se da pacijenti čekaju i više sati. 

Veliki pritisak, takođe, trpi i Klinički centar Vojvodine, a prethodnu noć u toj zdravstvenoj ustanovi obeležio je najveći broj hospitalizovanih kovid pacijenata od početka epidemije, kao i najveći broj pacijenata sa teškim zdravstvenim stanjem.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još