• Početna>
  • Vesti>

Vanredna situacija u sve više opština, ako se ovako nastavi neće biti mesta u bolnicama

Od početka epidemije koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 175.438 osoba, a od posledica zaraze preminula su 1.604 pacijenta. U bolnicama je više od 7.300 ljudi, a na respiratorima 253 osobe.

Prema poslednjem preseku, od testirana 17.093 uzorka, koronavirus je potvrđen kod 6.224 osobe. Borbu sa kovidom 19 izgubilo je još 55 ljudi.

Stručnjaci upozoravaju na sve težu situaciju. Epidemiolog Branislav Tidorović kaže da je epidemiološka situacija nepovoljna, dok je u Beogradu katastrofalna. Ističe da su bolnički kapaciteti u Beogradu popunjeni, a da se pacijenti iz prestonice šalju i u Niš.

Naveo je da se nove mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, o kojima se juče govorilo na sednici Kriznog štaba, usaglašavaju sa pravnicima, a tiču se dolaska naših građana iz inostranstva za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da za sada ima bolničkih kapaciteta, ali da oni nisu neiscrpni. Dodao je da, ako se nastavi ovim tempom, veoma lako u jednom trenutku možemo da dođemo do toga da kapaciteti budu na izmaku, ili da ih ne bude dovoljno.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković očekuje da ćemo u ovoj nedelji dostići pik epidemije i da će nakon toga broj novoregistrovanih slučajeva kovida početi da opada.

Zbog sve većeg broja obolelih, vanredna situacija tokom jučerašnjeg dana proglašena je u Leskovcu, Lučanima, Ivanjici, Kikindi, Bajinoj Bašti i Somboru.

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije Denisom Manturovim, koji je potvrdio je da će partija ruske vakcine “Sputnjik V” za laboratorijsku kontrolu u količini od 20 doza stići u Srbiju do kraja ove sedmice.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još