• Početna>
  • Vesti>

Nije podneta nijedna žalba na izbore u Podujevu i Severnoj Mitrovici

Političke stranke koje su učestvovale na nedeljnim izborima za gradonačelnika u Podujevu i Severnoj Mitrovici nisu podnele nijednu žalbu Izbornom veću za žalbe i prigovore, iako je bilo takvih najava političkih partija, prenosi Telegrafi.

Predsednik Izbornog panela za žalbe i prigovore Šukri Suljejmani, rekao je za Kosovo Pres da nisu dobili nijednu žalbu na nedeljne izbore.

On je istakao da je IPŽP spreman da se bavi eventualnim žalbama političkih partija na izborni proces u obe opštine, a nepodnošenje žalbi po njemu pokazuje da su izbori bili demokratski i fer.

„Iako je najavljen ne beznačajan broj žalbi vezanih za dan glasanja, one nisu podnete Izbornom panelu za žalbe i prigovore. Tokom cele nedelje smo pripravni, svo administrativno osoblje i panel bili su spremni da se pozabave tim žalbama, ali one nisu podnete. Čini se da ovo pokazuje opšti zaključak da su ovi izbori bili mirni i fer” rekao je on.

Međutim, on kaže da se žalbe političkih partija koje su učestvovale na nedeljnim izborima mogu pojaviti i tokom faze prebrojavanja i nakon konačnog objavljivanja rezultata izbora.

„To ne znači da u kasnijim fazama postupaka neće biti žalbi. Može ih biti u kasnijoj fazi prebrojavanja i konačne faze objave izbornog rezultata. Mi smo kao institucija spremni, na oprezu smo, pa što se nas tiče, neće biti problema da se pozabavimo ovim žalbama i da ih pregledamo s ciljem da izbori budu pošteni do kraja i prihvatljivi za sve političke subjekte”, rekao je on.

Suljejmani je istakao da prvi put u izbornom procesu nije bilo žalbi političkih partija koje su učestvovale na tim izborima.

„Nikada se nije dogodilo u izbornom procesu za opštinske izbore da nema žalbi. Iz ovoga se mogu doneti neki zaključci da se sada izborna kultura promenila, izbori su redovniji, mirniji su i na kraju su prihvatljivi”, rekao je on.

Na vanrednim izborima za gradonačelnika Podujeva koji su održani u nedelju, pobedio je kandidat Samoopredeljenja Špejtim Bulići, dok je istog dana u Severnoj Mitrovici pobedu odneo kandidat Srpske liste Milan Radojević.

Izvot: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još