• Početna>
  • Vesti>

Da li je pobeda Samoopredeljenja u Podujevu prva kazna za rušenje vlade Aljbina Kurtija

Vanredni izbori za opštinske predsednike u severnom delu Kosovske Mitrovice i Podujevu uspešno su organizovani uprkos epidemiji infekcije koronavirusom, ali više od samog tehničkog održavanja u vanrednim okolnostima, pre svega u Podujevu, nagovestili su početak promene na albanskoj političkoj sceni na čitavom Kosovu.

U severnom delu Mitrovice očekivano je pobedio Milan Radojević, kandidat Srpske liste, trenutno najorganizovanije političke grupacije Srba na Kosovu i Metohiji. U Podujevu je međutim pobedio Špejtim Bulići, predstavnik pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

“Ovo nisu izbori. Ono što se dogodilo je referendum. Ne samo danas, već će biti i ubuduće”.

Tom ocenom je Aljbin Kurti sa pristalicama označio pobedu njegovog kandidata u Podujevu, koji je osvojio 51,6 odsto glasova, i to u opštini koja je i pre, a i posle sukoba na Kosovu 1999. godine, važila za bastion Demokratskog saveza Kosova, stranke koja je u martu ove godine odigrala ključnu ulogu da svrgne Kurtijevu vladu i formira novu sa premijerom iz svojih redova.

Od rušenja Kurtijeve vlade pokret Samoopredeljenje, sa najviše poslanika u kosovskom parlamentu insistira na novim izborima, tvrdeći da će na njima apsolutno pobediti. Priliku u Podujevu su iskoristili i dobili podršku birača sa više od 50 odsto.

Nova prilika za Samoopredeljenje 

U situaciji kada je albanska politička scena na Kosovu sa vladom koju predvodi Demokratski savez Kosova, puna previranja, kada među koalicionim partnerima nema razumevanja za usvajanje najosnovnijih zakonskih predloga radi zaštite stanovništva i ekonomije od posledica kovida 19, kada se bivši kosovski predsednik sa drugim vođama OVK suočava sa optužbama za ratne zločine i pritvorom u Hagu, kada među strankama na vlasti nema razumevanja ko će biti novi predsednik umesto Hašima Tačija, pokretu Samoopredeljenje otvara se nova prilika, i to na čitavom Kosovu.

Apsolutna pobeda Samoopredeljenja u Podujevu je izazov vladajućoj koaliciji. Da li da sačuva vlast proširivanjem postojeće vlade ulaskom Demokratrske partije i time pokuša da nađe rešenje za naslednika pritvorenog Hašima Tačija za mesto predsednika, ili da ide na nove parlamentarne izbore.

Ocena je analitičara u Prištini da se odlaskom političkih vođa iz ratnog krila bivše OVK “otvorio prostor, a da je izborni rezultat u Podujevu potvrdio želju i nameru Albanaca da menjaju političku sliku na Kosovu, da je došlo vreme da stranke, poput Demokratske partije, Demokratskog saveza, Alijanse za budućnost, koje su dve decenije nakon sukoba uzurpirale vlast, krenu nekim drugim putem”.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još