• Početna>
  • Vesti>

Preminulo još 65 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 6.179 osoba

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 6.179 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 65 pacijenata.

Testirano 15.508 građana. Na respiratorima 252 pacijenta.

U Beograd je 1.895 novozaraženih, u Kragujevcu 325, Novom Sadu 313, Nišu 237, Kraljevu 150. 

Epidemijska situacija u Srbiji je veoma ozbiljna – moguće su nove mere pred praznike.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da je situacija u kovid bolnicama u Srbiji izuzetno teška, ali da je zdravstveni sistem pokazao izuzetnu fleksibilnost.

Iz Beograda je tokom noći transportovano preko 20 pacijenata u privremenu bolnicu “Čair”, gde su obezbeđeni adekvatni uslovi.

Nastavlja se distribucija pacijenata ka Sokobanji, Vrnjačkoj Banji, a od ponedeljka se planira uvođenje u kovid sistem i bolnica u Ivanjici, Zaječaru i Pirotu.

Profesor Vladislav Vukomanović, kardiolog pedijatar Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta kaže za RTS da u toj bolnici nema zaražene dece sa težom kliničkom slikom. 

Kaže da je veliki broj asimptomatske dece koja uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja virusa ka starijima.

“Simptomalogija je obično veoma trivijalna. Ili se radi o zapušenom nosu ili curenju iz nosa, povišenoj telesnoj temperaturi, suvom kašlju, a u odnosu na starije sa kovid infekcijom, češći su bolovi u stomaku, proliv i povraćanje”, objašnjava doktor Vukomanović.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još