• Početna>
  • Vesti>

Oproštaj od patrijarha Irineja, sahrana danas u Hramu Svetog Save

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Liturgiju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Pokojnom patrijarhu Irineju pripadaju mnoge zasluge i uspesi, kako na crkvenom tako i na planu odnosa između Srpske pravoslavne crkve i države, ocenjuje ulogu preminulog patrijarha Irineja istoričar Aleksandar Raković.

“Veliki uspesi pokojnog patrijarha Irineja su na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori gde su sačuvane svetinje srpske crkve i srpskog naroda. Posebno je bio vezan za KiM. Veliki uspeh je, takođe, vođenje međuverskog dijaloga sa drugim crkvama i verskim zajednicama. Poseban odnos, imao je sa ruskom crkvom. Bez ruske podrške, hram Svetog Save nikad ne bi bio kompletiran”, ističe Raković.

Dodaje da poseban i veliki uspeh patrijarha Irineja predstavlja, stopiranje kanonizacije Alojzija Stepinca.

Na pitanje može li gubitak dva verovatno najuticajnija čoveka u Crkvi, Irineja i Amfilohija, u kratkom vremenskom periodu od samo dvadesetak dana, dovesti do problema i potresa unutar same SPC, on je naveo da ne može i da je Srpska pravoslavna crkva sasvim stabilna.

Telo patrijarha je juče iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save. Sveštenici su cele noći čitali jevanđenje nad njegovim odrom.

Liturgija za upokojenje počinje u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

Direktan prenos počinje od 9 časova na Prvom programu RTS-a.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još