• Početna>
  • Vesti>

Grdžaljiu: Iskopavanja u Kiževaku zvanično počinju sledeće nedelje

Direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Grdžaljiu, izjavio je da su dobili zvanično pismo da će iskopavanja u Kiževaku u Srbiji početi sledeće nedelje i da je kosovski radni tim spreman da odmah počne sa radom, piše Koha.

„Predsedavajući radne grupe me je obavestio da je pismo stiglo preko Crvenog krsta, jer je to naša komunikacija sa srpskom stranom, koja obavlja logističke poslove i pripremamo se za početak iskopavanja sledeće nedelje. Biće postavljeni šatori, kontejneri, prebačena električna energija, tako da se logistika vrši u Kiževaku“, rekao je on.

Prema njegovim rečima “sudija u Srbiji odlučio je da bude u procesu praćenja u Kiževaku, obavestio nas je da su započeli sa logistikom i terenskim radom”,objasnio je.

Dodao je da za troškove tamošnjih iskopavanja sve što je na srpskoj strani snosi Srbija, dok one na teritoriji Kosova čini kosovska.

Grdžaljiu je rekao da pandemija kovid-19 i loše vreme ovog puta negativno utiču na iskopavanja groblja.

„Pandemija predstavljala problem jer smo 3-4 dana pre pandemije bili u Srbiji i posetili Kiževak. Kasnimo i uslovi su naš glavni neprijatelj. Sve će biti pod zaštitom policije, a zatim će nam biti predate“, rekao je on.

Naveo je da im je potrebna podrška.

“U političkom aspektu, rezolucije su njihovo pitanje, ali sve što se preduzme u ovom aspektu je dobrodošlo”, rekao je on.

U Kiževaku su 16. novembra pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da pripadaju kosovskim Albancima.

Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu saopštila je danas da su posmrtne ostatke u velikom kamenolomu u Srbiji otkrili stručnjaci Euleks-a, Kosovskog instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije.

Euleks je pojasnio da njegovi stručnjaci sprovode iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, a 2020. godine, prema saopštenju, postignut je napredak.

Izvor:  Kosovo Online/Koha ditore

Foto: Index Online

Comments

Pročitaj još