• Početna>
  • Vesti>

Gazeta Ekspres: Bolnice na Kosovu nemaju dovoljno kiseonika

Zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom i potrebe za kiseonikom u kosovskim bolnicama su povećane, piše Gazeta Ekspres koja je izvršila istraživanje i saopštila „da su bolnice na Kosovu na poslednjim rezervama kiseonika, koji je neophodan pacijentima sa težom kliničkom slikom“.

Zbog nedovoljnog snabdevanja, bolnice međusobno razmenjuju i poslednje rezerve kiseonika koje su im ostale.

Direktor bolnice u Uroševcu Jeton Zećiri rekao je za Gazeta Ekpres da im nedostaje kiseonik, ali da se snalaze i da potrebe koordiniraju sa drugim bolnicama, tako da nijedan pacijent nije za sada nije ugrožen.

“Imamo puno problema jer operater nije u stanju da obezbedi neophodnu količinu kiseonika snabdevanja i pokušavamo da se organizujemo zajedno sa drugim bolnicama da bismo međusobno razmenili kiseonik”, rekao je Zećiri.

Dodao je da zbog nestašice treba da razgovaraju sa kolegama u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova i pronađu rešenje sa snabdevačima.

I u Opštoj bolnici u Peći, gradu koji je u crvenoj zoni, nema dovoljno kiseonika.

Prema rečima portparola bolnice Naima Sahitija situacija sa snabdevanjem je pogoršana te da poteškoće zbog toga još više opterećuju zdravstveno osoblje.

„Postoje značajne poteškoće, ali trenutno uspevamo da pokrijemo potrebe. Do sada nijednom pacijentu nije nedostajalo kiseonika, ali je trenutno stanje pogoršano. Poteškoće u snabdevanju kiseonikom oduzimaju vreme i energiju osoblju koje se direktno bavi lečenjem kovid-19“, rekao je Sahiti.

Naglasio je da situaciju dodatno otežava, to što je 28 zdravstvenih radnika zaraženo kodvidom.

Kako Gazeta Ekspres navodi, stanje u bolnicama negira saopštenje premijera Avdulaha Hotija, koji je juče na Fejsbuk nalogu objavio da su se povećani kapaciteti za snabdevanje tečnim kiseonikom.

U regionalnim bolnicama nema dovoljno kiseonika.

Portparol u prizrenske bolnice Šefajet Beriša rekao je za Gazeta Ekpres da je od 121 hospitalizovanih pacijenata 78 na kiseoniku.

Dodao je da sa povećanjem broja pacijenta povećava potreba za kiseonikom.

„Trenutno smo snabdeveni kiseonikom. Imamo tanker od 10 tona sa kiseonikom, ali s obzirom na to da je kiseonik neizostavan u lečenju zaraženih koronavirusoma i pošto su troškovi za kiseonik ogromni, tražili smo da nam se isporuči još jedan tanker“, rekao je Beriša.

Direktor Opšte bolnice u Gnjilanu Ukšin Ismailji je rekao za Gazeta Ekspres, da situacija snabdevanja kiseonikom nije dobra.

„Sve bolnice se suočavaju sa ovim problemom. Situacija nije prijatna, ali svi pacijenti koji se leče imaju kiseonik“, rekao je Ismailji.

Gazeta Ekspres podesća da je UKCK ranije imao problema sa snabdevanjem kiseonikom.

Obaveštenje o ugovoru za snabdevanje medicinskim kiseonikom Kliničke i univerzitetske bolničke službe Kosova nedavno je otkazano, jer nije bilo ponuđača.

Međutim, nakon nekoliko dana UKCK je uspeo da potpiše ugovor, navodi Gazeta Ekspres.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još