• Početna>
  • Vesti>

Kurti o Specijalnom sudu: Moramo se ujediniti protiv Srbije

epa06012098 Albin Kurti, parliamentary elections Prime Minister candidate and founder of the biggest opposition party Selfdetermination (Vetevendosje) attends an electoral rally in Mitrovica, Kosovo, 05 June 2017. Kosovo's early elections will be held on 11 June 2017. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, povodom hapšenja Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija po optužnici Specijalnog suda u Hagu, rekao je da Kosovo plaća cenu političkih grešaka, prenosi Ekonomija Onlajn.

“Taj sud je poseban, cenu političkih grešaka sada plaćamo. Sud, koji je nametnut državi sa 82 glasa, prihvaćen je i postao je sastavni deo Kosova. Sud je nepravedan i jednostran”, rekao je Kurti o Specijalnom sudu u Hagu, na konferenciji za medije.

Govoreći o optužnicama protiv lidera OVK, rekao je da postoje dva elementa.

“Tužilaštvo greši kada tvrdi da je unutar OVK postojala zločinačka grupa. Nije bilo paralelne kriminalne strukture, tvrdnje o udruženom zločinačkom poduhvatu unutar OVK nisu tačne”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, u Hagu nisu optuženi samo pojedinci i vlada treba da im pomogne u odbrani.

“Svako ima svoje advokate, ali takođe im je potrebna zaštita države. Vlada bi trebalo da se angažuje u njihovoj odbrani. U ovom trenutku Kosovo nema vladu koja to može učiniti. Ovo je samo manjinska vlada“, rekao je Kurti.

Naglasio je da sad Kosovo mora da bude jedinstveno.

“Moramo biti zajedno u našem oslobodilačkom ratu i protiv Srbije koja nas ne priznaje”, dodao je Kurti.

Istakao je da jedinstva ne može biti bez legimiteta.

“Kosovo ima vršioca dužnosti predsednika”, rekao je Kurti i dodao da izbore treba održati što pre.

“Moramo se ujediniti za oslobodilački rat, ali i protiv Srbije. Stoga pozivam premijera Albanije da, kako je odobrila Skupština Kosova, rezoluciju donese i Albanija”, dodao je Kurti.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još