Kurti o Specijalnom sudu: Moramo se ujediniti protiv Srbije

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, povodom hapšenja Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija po optužnici Specijalnog suda u Hagu, rekao je da Kosovo plaća cenu političkih grešaka, prenosi Ekonomija Onlajn.

“Taj sud je poseban, cenu političkih grešaka sada plaćamo. Sud, koji je nametnut državi sa 82 glasa, prihvaćen je i postao je sastavni deo Kosova. Sud je nepravedan i jednostran”, rekao je Kurti o Specijalnom sudu u Hagu, na konferenciji za medije.

Govoreći o optužnicama protiv lidera OVK, rekao je da postoje dva elementa.

“Tužilaštvo greši kada tvrdi da je unutar OVK postojala zločinačka grupa. Nije bilo paralelne kriminalne strukture, tvrdnje o udruženom zločinačkom poduhvatu unutar OVK nisu tačne”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, u Hagu nisu optuženi samo pojedinci i vlada treba da im pomogne u odbrani.

“Svako ima svoje advokate, ali takođe im je potrebna zaštita države. Vlada bi trebalo da se angažuje u njihovoj odbrani. U ovom trenutku Kosovo nema vladu koja to može učiniti. Ovo je samo manjinska vlada“, rekao je Kurti.

Naglasio je da sad Kosovo mora da bude jedinstveno.

“Moramo biti zajedno u našem oslobodilačkom ratu i protiv Srbije koja nas ne priznaje”, dodao je Kurti.

Istakao je da jedinstva ne može biti bez legimiteta.

“Kosovo ima vršioca dužnosti predsednika”, rekao je Kurti i dodao da izbore treba održati što pre.

“Moramo se ujediniti za oslobodilački rat, ali i protiv Srbije. Stoga pozivam premijera Albanije da, kako je odobrila Skupština Kosova, rezoluciju donese i Albanija”, dodao je Kurti.

Izvor Kosovo Online

Comments