• Početna>
  • Vesti>

KBC u Gračanici uspešno se nosi sa prilivom pacijenata, apel da se građani pridržavaju mera

U trećem talasu epidemije u srpskim opštinama južno od Ibra potvrđena su 44 slučaja koronavirusom, dok ih je u Kliničko-bolničkom centru u Gračanici bilo zbrinuto ukupno 69. Iako se zasad uspešno nose sa prilivom pacijenata, iz te zdravstvene ustanove apeluju na građane da se pridržavaju preventivnih mera.

Direktor bolnice u Gračanici Bratislav Lazić kaže za RTS da je epidemijska situcija u opštinama južno od Ibra je ozbiljna sa tendencijom daljeg pogoršanja što se zaključuje iz povećanog priliva pacijenata koji se javljaju kovid ambulantama.

Do sada smo imali 120 utvrđenih slučajeva zaraze kovidom 19. Sa početkom trećeg talasa od pre dve nedelje imamo 44 potvrđenih, dok je za to vreme u bolnici u Gračanici zbrinuto 69 pacijenata sa srednje teškom do izaraženo teškom kliničkom slikom.

Prema njegovim rečima, za neke se rezultati pi-si-ar testa očekuju, kod drugih je test bio negativan, ali su na osnovu jasne kliničke slike i ti pacijenti tretirni kao oboleli od kovida 19.

“U Gračnici koja je najveća srpska opština južno od Ibra i najbrže raste broj zaraženih. Dolaze pacijenti sa ozbiljno pogoršanim zdravstvenim stanjem”, navodi Lazić.

Govoreći o obeležavanju krsnih slava, Lazić kaže da se njihove prepruke ne razlikuju od onih koje savetuju SPC i Eparhija raško-prizrenska, a to je da se obeleže u porodičnom krugu.

Lazić ističe da se što se tiče privikavanja na situaciju sa koronavirusom Kliničko-bolnički centar u Gračanici stabilizvao se u odnosu na prethodni period. Kapaciteti nisu veliki ali zasad sa 32 kreveta uspešno se nosimo sa prilivom pacijenata sa kovidom 19, dodaje Lazić.

Što se tiče opremljenosti bolnice, Lazić je rekao da se zahvaljaujući agažovanosti državnih organa zdravstvena ustanova u Gračanici u kontinuitetu dobija sve što je potrebno.

Lazić je apelovao na građane da najozbiljnije shvate trenutnu epidemijsku situaciju.

“Građani treba da nam pomognu odgovornim ponašanjem jer niko ne može da očekuje da su zdravstveni radnici svemogući kad se simptomi već ispolje, pojavi teška klinička slika i život postane ugrožen”, zaključio je Lazić.

Zbog velikog broja obolelih koronavirusom na Kosmetu, od danas se uvodi policijski čas od 19 do pet ujutru u sedam opština – Prištini, Podujevu, Mitrovici, Peći, Đakovici, Gnjilanu i Uroševcu.

Odlukama kosovske vlade na administrativnim punktovima biće raspoređeno medicinsko osoblje koje će kontrolisati zdravstveno stanje svih koju odlaze na KiM. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još