• Početna>
  • Vesti>

Šajn: O žrtvama na KiM govoriti korektno, ne izostavljati Rome

Predsednik Romske partije Srđan Šajn pozvao je danas ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanu Čomić da javno pozove sve da se o pitanju žrtava zločina na Kosovu i Metohiji izjašnjavaju korektno i da, kada govore o tim žrtvama, ne izostave i Rome.

“Ne pominjanje i Roma od strane dela javnosti kada govore o žrtavama zločina, za koje je ovih dana započelo suđenje pred Specijalizovanim većima za zločine u Hagu, jeste najgnusnije vređanje ljudskog dostojanstva”, navodi Šajn u saopštenju.

Ističe da su poštovanje svih žrtava i borba protiv ekstremizma osnovni preduslovi za uspostavljanje dijaloga i poziva Čomić da reaguje i javno pozove sve da se o pitanju žrtava izjašnjavaju korektno.

“Uvereni smo da ćete da reagujete i na taj način pokažete spremnost da se borite da ni Romi, a ni bilo koja druga zajednica, ne može više da bude kolateralna šteta takozvanih velikih interesa”, rekao je Šajn.

On podseća da je Kosovo i Metohiju bez svoje volje napustilo više od 100.000 Roma, da je veliki broj njih nestao ili je ubijen, a da do današnjeg dana svi ti ljudi i njihove porodice nisu obeštećeni.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još