• Početna>
  • Vesti>

Faruk Korenica: U višedecenijskoj praksi nisam doživeo da se jedna optužnica, za jedno određeno krivično delo tri puta podiže i menja

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je novu optužnicu protiv osumnjičenih za pomaganje u izvršenju ubistva Olivera Ivanovića, potvrdili su juče medijima advokati odbrane.

Advokat Dejan Vasić rekao je da se radi o trećoj optužnici, koja se od prethodne dve razlikuje vrlo malo. U samoj optužnici terete se ista lica, za isti događaj, rekao je Vasić.

Vasić je za Radio Slobodna Evropa rekao da očekuje da sud ovu optužnicu odbaci kao nedozvoljenu.

Prvo, probila je svaki rok u kome je mogla da bude podneta, samim tim je neblagovremena, iztog razloga bi morala da se odbije. S druge strane ono što je Apelacioni sud u svom rešenju od letos rekao je da ne postoji dovoljno elemenata da bi se utvrdila osnovana sumnja da su ti ljudi odgovorni za krivična dela koja im se stavljaju na teret, pa bi po tom osnovu morala da bude odbačena” istakao je Vasić. Kao mogućnost navodi i da predpretresni sudija Valjbon Kurtaj  zakaže suđenje pa nakon tog odlučuje o ovim pitanjima, prenosi RSE.

Advokat Faruk Korenica, koji brani Nedeljka Spasojevića, kaže  da u višedecenijskoj praksi nije doživeo da se jedna optužnica za jedno određeno krivično delo tri puta podiže i menja .

On je kritikovao i Krivični zakonik Kosova, navodeći da je pun manjkavosti.

“Ako se moj branjenik tereti da je izvršio tri krivična dela, organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja, on mora da kaže (zakon, prim.aut) na koji je način izvršio zloupotrebu , šta znači to organizovani kriminal, jer u krivičnom zakoniku Kosova ima samo jedno krivično delo, gde je zakonodavac omogućio tužiocu da goni za krivično delo trgovina ljudima”.

Znači u celom zakoniku osim jednog krivičnog dela koje se ne tiče mog branjenika ima predviđena kazna minimum 4 godine, istakao je Korenica.

Ističe da “nažalost sudije i tužioci  na celom Kosovu čak i drugostepeni sudovi ovu grešku zakonodavstva tumače na ovaj način”.

Objašnjava da u Krivičnom zakonu kod članova 7, 8, 9 i 10 se navodi  da jedno krivično delo mora da ima vreme izvršenja, dan kad je izvršeno krivično delo, mesto izvršenja , način izvršenja, te da bez ovih elemenata nema krivičnog dela.

“Kako će on sada na osnovu starih spisa da faktički sastavi novu optužnicu, pa da nam ekstra da vreme, mesto i način to meni nije jasno. Ima još jedan problem koji se provlači, apsurd ogroman, ali zbog manjka profesionalne hrabrosti ne može da niko stane na put takvim tužiocima. Ako tužilac ne podigne optužnicu shodno članu 241 i kad ide kod sudije on mora da izvrši formalnu i pravnu kontrolu optužnice. To je akt koji podleže određenim zakonskim postulatima kojih ima 9 i samo je dovoljno da jedan od tih devet elemenata nedostaje sud je dužan da je vrati tužiocu na ispravku i da mu se odredi rok da izvrši ispravku. Ukoliko ne postupi tako, istekom tog zadnjeg dana on je odbacio ne kao optužnicu, već kao podnesak jer nije imala formu koju je zakonodavac tražio . Sudije to ne rade” kaže Korenica.

Korenica o Spasojeviću: On samo moli za pravdu

Ističe da je neprihvatljivo da dvojica optuženih sede u pritvoru. “Ako su 4 čoveka članovi organizovane grupe, dvojica da se brane sa slobode , a dvojica da budu u pritvoru pa to je neverovatno. Moj branjenik ranije nije osuđivan, protiv njega se ne vodu krivični postupak, on nije imao nameru da beži .  Čovek je bio na radnom mestu kad je lišen slobode, što znači da je bio na dohvat ruke pravdi Kosova i sad se i to ne ceni. I on je mogao da beži ili da razmišlja drugačije, ali nema od čega da beži. On samo moli za pravdu i samo  Bog neka mu bude u pomoć” kaže Korenica.

Kao apsurd navodi i to to što se Nedeljko Spasojević skoro dve godine nalazi u pritvoru u Gnjilanu.

“I sad jedino njegova porodica mora da ispašta kad ide u posete da ta poseta njih košta skoro 100 evra jer mora da plati taksi, da vas čeka vrati. Zašto? Za ništa. Tri puta sam molio predsednika veća da donese rešenje i njega prebaci u pritvorni centar ovde  da bude bliže porodici i to mu se ne dopušta”  rekao je Korenica za program Radio Kosovske Mitrovice.

Apelacioni sud u Prištini doneo je odluku 25. septembra da predmet ubistva Olivera Ivanovića, a na osnovu žalbi odbrane, vrati na početak.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. ispred prostorija svoje Građanske inicijative u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/ RSE

Foto: Arenamediale

Comments

Pročitaj još