• Početna>
  • Vesti>

Optužnice protiv lidera OVK – nada za pravdom i skepsa prema procesu

Podizanje optužnica protiv Hašima Tačija i i dvojice njegovih nekadašnjih bliskih saradnika Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija sagovornici RTS-a ocenjuju kao dobro za porodice žrtava, ali i za stanovnike Kosova i Metohije koji će se osloboditi “garniture koja je terorisala ljude”. Ipak, poručuju da je skepsa prema tom sudskom procesu veća nego nada za isterivanjem pravde.

Novinar Milivoje Mihajlović je za RTS rekao da je rano da se oceni da je podizanje optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija dobra vest za porodice žrtava.

“Sudeći po dosadašnjem iskustvu skepsa je malo veća nego što je nada kada je u pitanju isterivanje pravde, ali mislim da je vest dobra i za građane, pre svega Albance, zato što će se oni osloboditi jedne garniture koja je terorisala ljude i jedne ekipe koja je etnički očistila Metohiju i dobar deo Kosova i koja je vladala podzemljem i političkim životom Kosova”, kazao je Mihajlović tokom gostovanja u emisiji Oko.

Dodao je da može da dođe do promene i da bi na vlast mogao da se vrati pokret Samoopredeljenje na čelu sa Aljbinom Kurtijem na čelu, koji bi mogao da bude teži pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine.

Advokat Branislav Tapušković je rekao da skeptično posmatra rad Specijalnog suda za zločine OVK.

“Prošlo je pet godina. Tači je od malopre u zatvoru tog tribunala i još nekoliko njih. Mi do današnjega dana ne znamo šta će prva optužnica da obuhvati u odnosu na one koji budu tamo optuženi”, naveo je Tapušković.

Prema prvim reakcijama iz Prištine, poziva se na prekid dijaloga sa Beogradom. Milivoje Mihailović je ocenio da dijalog neće biti prekinut, ali i da ne može da se nastavi sve dok se ne završe izbori u SAD.

“Prva i osnovna reakcija je da sve stranke pokušavaju da minimiziraju ulogu tog Specijalnog suda, tvrdeći da se ne sudi tzv. Oslobodilačkoj vojsci Kosova, niti borbi za oslobođenje Kosova. Ono što je problematično za dobar deo medija u Prištini je to što ova vest neće biti prva vest u svetu. Ne postoji ništa važnije u medijima u svetu od američkih izbora”, naveo je Mihajlović.

Dodao je da je važnija reakcija veterana OVK koji su najavili da će sutra reći datum opštih protesta i da bi to moglo da pokaže kolika je snaga tog sistema na teritoriji Kosova i Metohije.

Branislav Tapušković je istakao da će o načinima na koji će se suditi moći da se govori tek kada bude poznato kako glasi prva optužnica i za koje radnje će biti optuženi pritvorenici.

“Oni bi trebalo da budu optuživani za stvari koje su se dogodile pre početka bombardovanja i posle početka bombardovanja, što je za mene apsurd, jer se najveći broj zločina protiv čovečnosti dogodio za vreme bombardovanja NATO-a uz pomoć OVK. Znači da za to niko neće odgovarati”, kazao je Tapušković.

Naglasio je da će biti zanimljivo videti da li će bilo ko biti optužen za zločine koji su izvršeni u prisustvu međunarodnih snaga, poput protesta 250 hiljada Srba, kao i za “Žutu kuću”.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još