• Početna>
  • Vesti>

U Prištini preko Albanije planiraju međunarodnu istragu protiv Srbije

Poslanik Demokratske partije u kosovskoj skupštini Abeljard Tahiri predstavio je poslanicima rezoluciju kojom će od vlasti Albanije, kao države članice Saveta Evrope, biti zatraženo da pred tim međunarodnim telom pokrenu istragu protiv Srbije, zbog navodnog “prikrivanja masovnih grobnica Albanaca”.

Abeljard Tahiri je u kosovskom parlamentu optužio centralne vlasti u Srbiji da “sistematski pokušavaju da sakriju svoje zločine nad albanskim civilima i da sakriju masovne grobnice, kao dvostruki zločin”.

“Adresa nestanka su vojska i policija srpskog režima, njih treba tražiti”, kazao je Tahiri.

Naveo je da je od odlaska Slobodana Miloševića sa vlasti u u Srbiji zamenjeno sedam premijera i tri predsednika i da po njemu “svi nastavljaju da kriju zločine”.

“Rezolucija od Republike Albanije traži da kao država članica Saveta Evrope pokrene istragu Saveta Evrope u vezi sa skrivanjem masovnih grobnica koje Srbija čini. Budući da nismo član ovog mehanizma, moramo da preduzmemo konkretan korak preko Albanije da bismo se što pre i sa punom ozbiljnošću pozabavili ovim pitanjem. Nema razloga da Albanija ne preduzme takvu inicijativu u Savetu Evrope”, rekao je Tahiri.

Po njemu pitanje nestalih mora da bude apsolutni prioritet i da se podigne na nivo evropske istrage.

Tahiri je optužio i kosovsku vladu “da je prihvatanjem 1.600 testova od Vučića i Dačića, pokazala humanističko lice zločinaca”.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još