• Početna>
  • Vesti>

Vučić: ZSO je bezuslovna obaveza Prištine, biće nešto lakše ako pobedi Tramp

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je članove Vlade Srbije na današnjoj sednici upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom i da im je ukazao da Srbija ne može da prihvati stav Prištine da će Zajednicu srpskih opština formirati posle priznanja nezavisnosti, jer je ZSO bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom, prenosi Tanjug.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice vlade kojoj je prisustvovao rekao da je članovima vlade ukazao na činjenicu da Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispuni svoje obaveze iz prethodno potpisanih sporazuma, već da govore da je važno da Beograd prizna nezavisnost Kosova, a da će oni onda formirati Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Srbije je takođe rekao da je država otvorila laboratoriju za PCR u Kosovskoj Mitrovici.

“Otvorili smo laboratoriju za uzimanje PCR testova u Kosovskoj Mitrovici, ali pokušaćemo da dodatno opremimo i bolnicu”, rekao je Vučić.

On je rekao da mu već osam godina govore kako će da izda Kosovo, dok se on svakoga dana trudi i bori za srpski narod na Kosovu.

“Svi nam govore o kosovskom zavetu, i oni koji su priznali Kosovo, a protiv navodnom veleizdajniku Vučiću ostavljaju da se bori protiv nezavisnosti Kosova”.

Predsednik Srbije Vučić izjavio je i da nema sumnje da bi za Srbiju bilo “nešto lakše” kada bi na sutrašnjim izborima u SAD pobedio kandidat republikanaca i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

Imam korektne odnose sa Bajdenom, ali njegova politika nije bila naklonjena Srbiji

Govoreći o kosovskom problemu, rekao je da za Beograd ostaju važni američki izbori na kojima je, bez sumnje, favorit demokratski kandidat Džo Bajden, sa kojim, kako kaže, lično ima korektne odnose, ali čija politika nije bila naklonjena Srbiji.

“Ta politika i neće biti naklonjena Srbiji i to nema veze sa dobrim ličnim odnosima, to moramo da znamo”, rekao je Vučić.

On je naveo da ne misli da je “sasvim realna” pobeda Donalda Trampa, ali da nije nemoguća i da bi za Srbiju to bilo “nešto lakše”.

“Pobeda Trampa bi bez sumnje bila nešto lakša i to nije pitanje odnosa. Zato se čudim pojedinim ljudima koji kažu ”šta ćemo ako pobedi Bajden”… Pa nećemo ništa, ali nismo slepi, gluvi i glupi da ne vidimo šta bi bilo nešto lakše i bolje za nas”, rekao je Vučić.

On je naveo da svi moramo da vidimo i razumemo koliko je teška situacija za nas i da nisu idealne stvari za nas u Evropi i svetu, navodeći kao primer i ključne političke faktore u Nemačkoj.

Kako kaže, CDU ima makar malo razumavanja za teškoće kojima se suočava Beograd, ali drugi ne.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još