• Početna>
  • Vesti>

Simić: Severna Mitrovica jedina istinski multietnička sredina, a gde su Srbi iz Prištine i Vučitrna?

Potpredsednik Srpske liste i šef poslaničkog kluba ove partije u Skupštini Kosova imao je danas burnu diskusiju sa poslanicima albanskih partija u parlamentu, kojima je oštro odgovorio na brojne optužbe da se Albanci na severu Kosova diskriminišu i proteruju.

Simić je poručio da je današnja rasprava pokrenuta sa jasnim političkim ciljem i sa netačnim podacima.

“Nije retka situacija da se u ovoj skupštinskoj sali sever i severne opštine često nalaze na stubu za razne neosnovane optužbe. Naravno tada se ne napadaju svi građani već Srbi. Nažalost, odavde nikada nije došlo do pozitivnih inicijativa, već samo praznih političkih priča, što je tužna karakteristika i ove rasprave. Do sada kao poslanici Srpske liste, od kojih većina dolazimo sa severa, nismo reagovali, pre svega jer nismo želeli da neosnovanim pričama dajemo na značaju, ali ovo što je očigledna namera ove rasprave je čist napad na istinu sa namerom da se skrene pažnja javnosti sa realnih problema građana“, rekao je Simić.

Zajednički život 

On je istakao da mu nije namera da govori onima koji su pokrenuli raspravu, već se obraća građanima koji ne žive na severu i koji bi zbog netačnih podataka mogli da dođu u zabludu.

“Moja želja je da oni čuju istinu. Spremajući se za ovu raspravu pomislio sam da li bi u ovoj skupštini ikada bilo moguće da se raspravlja o obespravljenosti Srba u Gnjilanu, Peći, Đakovici, Prizrenu, Prištini, Južnoj Mitrovici, i shvatam da je to nemoguće, jer tamo ili nema ili skoro da nema Srba, posebno kada govorimo o urbanim delovima ovih opština. Neverovatno je da je grupa kolega i koleginica poslanika krenula iz Prištine da stekne uvid u položaj naših komšija Albanaca, a da na tom putu nisu sebi postavili pitanje gde su Srbi iz Prištine, Obilića, Vučitrna i Južne Mitrovice i zašto ih 21 godinu nakon sukoba tamo nema. Ne znam šta je veća sramota, što se o obespravljenosti  govori u Prištini, kojoj danas nedostaje 40.000 Srba, ili to što su raspravu pokrenule koleginice i kolege iz Južne Mitrovice u kojoj od nekadašnjih 7.000 Srba, danas živi samo sveštenik, i on pod 24 časovnim policijskim nadzorom i ogradom“, rekao je Igor Simić.

Simić je posebno naglasio da je Severna Mitrovica jedina istinska multietnička urbana sredina na Kosovu na šta je kao poslanik te opštine posebno ponosan.

“U našoj opštini, u slozi i miru žive Srbi, Albanci, Goranci, Bošnjaci, Turci, Romi i svi ostali. A u vezi sa tim vam donosim fotografije ulica u multietničkim naseljima opštine Severna Mitrovica. Ove slike pokazuju kako Srbi i Albanci trguju, kako je glavna ulica u multietničkom naselju Bošnjačka mahala u potpunosti rekonstruisana, uređena, osvetljena, a u njoj Srbi kupuju od Albanaca, dele svakodnevne životne probleme. Da li su takve ulice u ono malo seoskih sredina u opštinama sa albanskom većinom gde žive Srbi?“, zapitao je Simić.

On je dodao da je, da ironija bude veća, kao odbornik opštine Severna Mitrovica sa kolegama iz Srpske liste glasao za budžet opštine koji je predviđao uređenje ove i ostalih ulica u multietničkom naselju, dok su kolege iz albanskih partija u toj skupštini to odbile da podrže, jer nije bilo predviđeno renoviranje ulice u kojoj su njihove kuće.

Renovirane albanske kuće i stanovi 

“Zvanični podaci međunarodnih institucija govori da je manje od dva odsto Srba vraćeno na Kosovo, i da je po tome to jedinstven slučaj u svetu. A kad govorimo o Severnoj Mitrovici, evo ja imam zvanične podatke o tome koliko je opština pomogla Srbima, Albancima i ostalim građanima. U periodu od 2014. do 2020. godine renovirano je 85 kuća, od toga 43 kuće Albancima, 70 stanova, od toga 40 albanskim povratničkim porodicama sa juga na sever. U sklopu renoviranja stanova svaka Albanska povratnička porodica je dobila kompletan nameštaj i belu tehniku, novčanu pomoć za četiri meseca i grant za stvaranje prihoda do 2.000 evra za sve koji su bili zainteresovani“, naveo je Simić.

On je istakao i druge konkretne podatke.

“U peridu od 2017-2020. godine Opština Severna Mitrovica pomogla je 37 porodica albanske zajednice iz ekonomske kategorije, regulaciju suvodolskog potoka i renoviranje puta u naselju Doktorska dolina, kao i priključak stambenih objekata na kanalizacionu mrežu u Mikronaselju. Izradu kanalizacije i šahti u Mikronaselju, popravku zidova i zamenu podova u osnovnoj školi „Azis Sulejmani“ u Mikronaselju i izgradnju dečijeg igrališta u Bošnjačkoj mahali. Raspodeljena je pomoć u vidu prehrambenih i higijenskih paketa za 110 porodica, od toga 50 paketa albanskim porodicama u opštini Severna Mitrovica“, naveo je Simić.

Simić je izneo i slične podatke za opštine Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, a zatim postavio pitanje šta je opština Južna Mitrovica uradila za raseljene Srbe.

“Sve što sam izneo, nisam učinio zbog vas već zbog istine i građana. Jer istina nije takva kako je vi prikazujete. Govorite o nekakvoj kolonizacija, a to što hiljade Srba nisu 1999. godine napustile Kosovo, nego su ostali u Severnoj Mitrovici je zahtevalo da se ti ljudi stambeno zbrinu. Zar hoćete da te ljude ostavimo da žive na ulici? Broj Albanaca je na istom nivou već 10 godina, a kada odlaze ne odlaze iz večinski srpskih opština u većinski albanske opštine već u Nemačku, Italiju, Norvešku. Beže, ne od Srba već od ovakve jeftine demagogije. I na kraju pozivam vas da napokon naučite da postoje opština Severna i Južna Mitrovica, dve opštine, a ne da se godinama navodi samo Mitrovica, jer je to kršenje zakona o lokalnoj samoupravi i administrativnim granicama opština“, poručio je Simić albanskim poslanicima.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još