• Početna>
  • Vesti>

Preminulo još 7 pacijenata, koronavirusom zaražene još 802 osobe

U Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još 7 pacijenata. Potvrđena su 802 nova slučaja. Testirano 7.487 uzoraka.

Testirano je 7.487 uzoraka, od kojih su pozitivna bila 802 slučaja. To znači da je zaraženo 10,71 odsto testiranih.

Najveće žarište koronavirusa u Srbiji i dalje je Beograd, u kome je zabeleženo 472 novih slučajeva, a na drugom mestu je Novi Sad sa 99.

U Valjevu je potvrđeno 53 novoobolelih, u Šapcu 47, Kraljevu 28, dok je u ostalim gradovima taj broj manji od 20.

Na respiratorima se nalazi 57 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji preminule su 833 osobe.  

Raste broj zaraženih koronavirusom u Srbiji. Grad Beograd prednjači po broju novozaraženih iz dana u dan. 

U ovom trenutku zdravstveni sistem u Srbiji je potpuno spreman da se suprotstavi koroni, nema mesta panici, ali je neophodno pridržavanje propisanih mera zaštite, kako se situacija ne bi promenila, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 Predrag Kon uputio je putem Fejsbuka posebnu molbu za Beograđane.

“U toku ove i sledeće nedelje nalazićemo se u maksimumu (piku) trećeg talasa. U ovom periodu izbegavajte sve gužve i skupove. Ponašajte se kao da je uvedena mera zabrane kretanja od 19.00 do 05.00 časova. Ako ipak morate da izlazite iz kuće… NOSITE ZAŠTITNU MASKU UVEK, a posebno u zatvorenom prostoru”, napisao je Kon na Fejbsuku.  

Grad Beograd insistira na poštovanju postojećih epidemioloških mera u borbi protiv kovida-19, a svi oni koji organizuju žurke na splavovima i šire zarazu treba krivično da odgovaraju, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković ukazuje da epidemija neće sama da se zaustavi.

“Dugoročno zaključani ne možemo da živimo. Opet će početi da se gube životi jer ekonomija propada. Moramo naći način da se protivepidemijske mere nekako uklope u životne tokove i to je izazov”, rekao je Janković za TV Pink.

Tim lekara sa ORL klinike KC Niš ispitivao je uticaj koronavirusa na sluh, i pokazalo se da oboljevanje od kovida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama.

Ovo je u svetu prva sveobuhvatna studija uticaja kovida na sluh, kaže za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još