Petković: Upokojenje mitropolita Amfilohija tužan trenutak za pravoslavne vernike i našu crkvu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izrazio je saučešće patrijarhu SPC Irineju, vernicima Srpske pravoslavne crkve i srpskom narodu, povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

“Njegovoj svetosti Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko – karlovačkom i Patrijarhu srpskom, gospodinu Irineju, arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i svoje ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća povodom smrti Visokopreosvećenog Arhiepiskopa cetinjskog, Mitropolita crnogorsko-primorskog i Egzarha svetoga trona pećkog, gospodina Amfilohija.” navodi Petković.

“Jedan od učenika i sledbenika Prepodobnog oca Justina Popovića, duhovnog istočnika srpskog naroda, veliki mislilac i pisac, Mitropolit Amfilohije, nalazio se na tronu Svetog Petra Cetinjskog u vreme najtežih iskušenja za srpski narod i srpsku crkvu. Gde god da se nalazio i gde je službovao, delio je sudbinu sa svojim narodom i duboko saosećao sa njegovim patnjama. Svojim životom svedočio je o ljubavi prema srpskom rodu, ne krijući da je Kosovo i Metohija za njega zauvek ostalo neprebolna rana. ” dodaje se.

Upokojenje Mitopolita Amfilohija tužan je trenutak za sve pravoslavne vernike i našu crkvu, u kojoj verujući ljudi nalaze moralnu podršku i duhovnu snagu. Njegov duhovni put, utemeljen na večnim hrišćanskim vrlinama, ostaviće zauvek trag u našem narodu. Neka počiva u miru, a Božja uteha neka bude okrepljenje ožalošćenima, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments