Izabrana nova Vlada Srbije, premijerka i ministri položili zakletvu u Skupštini

Poslanici Narodne skupštine izabrali su novu Vladu Srbije, na čijem je čelu Ana Brnabić i koja ima 21 resor i dva ministarstva bez portfelja. Za izbor nove Vlade glasalo je 227 narodnih poslanika. Predsednik i članovi Vlade položili su zakletvu.

Na posebnoj sednici Skupštine Srbije, za izbor nove Vlade glasalo je 227 poslanika od 232 koja su pristupila glasanju. Protiv je glasalo pet poslanika, uzdržanih nije bilo, dok je odsutnih bilo 16.

Predsednik i članovi Vlade položili su zakletvu, čime je zvanično počeo da im teče mandat.

“Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”, glasi tekst zakletve.

Na kraju posebne sednice Narodne skupštine intonirana je himna Republike Srbije “Bože pravde”.

Nova vlada ima 21 ministarstvo i dva bez portfelja, a više od 50 odsto članova novog kabineta su žene.

Ana Brnabić izložila je ranije danas ekspoze pred poslanicima i istakla šest ciljeva nove Vlade: dalja borba protiv virusa i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti Srbije, unapređenje vladavine prava i sprovođenje reformi i dalje ekonomsko jačanje zemlje.

Izvor: RTS

Comments