• Početna>
  • Vesti>

Skupština Kosova danas o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti OVK

epa05954408 A general view of the Kosovo parliament during an extraordinary session in Prishtina, Kosovo, 10 May 2017. The parliament is debating a no confidence motion brought by the opposition parties. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Skupština Kosova danas bi trebalo opet da se izjasni o Nacrtu zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK , tački dnevnog reda koja u prethodna tri meseca više puta nije imala podršku poslanika, a početak sednice zakazan je za 14 časova.

Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK je predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine. Iako je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, Kosovska vlada odobrila je Nacrt zakona i uputila ga Skupštini na razmatranje.

Hotijeva vlada je to učinila istog dana kada je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada poručio da Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK, koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Američki ambasador Filip Kosnet upozorio je da je predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK.

“Kriminalizuje se sloboda govora, zastrašuju se građani. Njime se odvraća od praktičnih napora za razumevanje i podučavanje istorije Kosova”, poručio je američki ambasador.

Savetovao je i upitao albanske političare u Prištini “kada će preusmeriti energiju na ekonomiju i kovid 19”.

Nacrt zakona kritikovali su i ambasade Nemačke i Švajcarske na Kosovu, kao i Kancelarija EU u Prištini i Misija OEBS.

Profesor ustavnog prava Mazljum Baraljiu rekao je za Kosovo Onlajn da ne očekuje usvajanje Nacrta zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, jer su, po njegovom mišljenju, potrebne izmene kako bio prihvatljiv za sve i kako nikog ne bi ugrožavao.

“Jasno je da postoji namera da se zaštite ratne vrednosti, to uopšte nije sporno, ali te vrednosti se jasno moraju definisati, one ne smeju uticati na to da se povredi nečije pravo. Ne očekujem da će ga poslanici prihvatiti u prvobitnom formatu, neke članove i odredbe treba modifikovati i promeniti”, kaže Baraljiu.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa pozvao je predlagača DPK, da povuče Nacrt zakona o vrednosti borbe OVK.

Međutim, DPK je posvećen tom zakonu i neće ga se odreći.

Predstavnici Srba na Kosovu ističu da ih brine najava glasanja za Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Kritičari aktuelne vlasti u Prištini ukazuju da predloženi zakon predstavlja pokušaj zamagljivanja Zakona o Specijalnom sudu, koji se bavi zločinima pripadnika OVK.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još