• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Priština zloupotrebila onlajn format sednice SB UN

Beograd, 16. decembra 2018. - Predsednik SPS Ivica Dacic na desetoj konferenciji gradske organizacije SPS Beograd u susret redovnom stranackom Kongresu. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Priština zloupotrebila onlajn format sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji time što se predstavnica Prištine pojavila sa simbolima takozvanog Kosova.

Dačić kaže da je predsedavajući SB UN, ruski diplomata Vasilij Nebenzja, bio u nezgodnoj situaciji i nije mogao da reaguje na to što je prištinska ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj Stubla sedela ispred panoa na kome je pisalo “Republika Kosovo” i sa zastavom takozvanog Kosova.

Kada je, dodaje, sednica u realnom prostoru i vremenu, predsedavajući može da reaguje i niko ne može da zloupotrebljava tu činjenicu da se nalazi u SB UN.

“Ovde smo imali jednu situaciju da u onlajn prenosu, na šta on ne može da utiče, ova sa Kosova sedne ispred panoa na kome piše Republika Kosovo, zastava Kosova, što ne bi mogla da uradi da je u SB UN”, rekao je Dačić na TV Pink.

Dačić, koji odlazi sa mesta ministra psoljnih poslova zbog predstojećeg izbora za predsednika parlamenta, a koji je juče govorio onlajn na sednici SB UN, kaže da Nebenzja, odnosno predsedavajući SB UN, nema mehanzime da nešto uradi.

Napomenuo je da na sednici SB UN koja je onlajn niti ko koga sluša, niti postoji ozbiljna vrsta diskusija i da svako kaže ono što ima da kaže.

Objasnio je da su onlajn sednice posebne vrste sednica koje nisu ni predviđene bilo kakvim proipisima.

“U tom tonu se odvijala jučerašnja sednica SB UN. Bila je dosta mučna, ali dobro je za nas što se te sednice održavaju. Hteli su tu temu da skinu sa dnevnog reda SB UN. Mi smo se izborili da ostane dva puta godišnjice barem rasprava o tome”, rekao je Dačić.

To je, dodaje, ono što će sad čekati sledećeg ministra spoljnih poslova, odnosno nastavak svih aktivnosti na spoljnopolitičkom planu kad je reč o Kosovu.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebezja oštro je na sednici Saveta bezbednosti UN upozorio ministarku spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Meljizu Haradinaj Stublu da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još