• Početna>
  • Vesti>

Petković: Dijalog Beograda i Prištine može uroditi plodom uz postojanje spremnosti na kompromis

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da dijalog Beograda i Prištine može doneti konkretna rešenja samo uz postojanje obostrane spremnosti na kompromis.

“Neka Avdulah Hoti ne misli da će pretnjama primorati Beograd na ustupke i neka ne živi u iluziji da se njegovih pretnji iko plaši. Dijalog Beograda i Prištine, podsetiću, može uroditi plodom i doneti konkretna rešenja samo uz postojanje obostrane spremnosti na kompromis.” saopštio je Petković.

“Pretnja ponovnim uvođenjem anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije i drugim agresivnim aktima za koje Priština koristi eufemizam “reciprocitet”, jeste u suštoj suprotnosti sa duhom koji nam je potreban u dijalogu, kao i pokušaj udarca dogovorima iz Vašingtona o ekonomskoj normalizaciji, budući da koncept mini-šengena podrazumeva dogovorena pravila a ne jednostrane poteze.” dodaje se u saopštenju.

Petković ističe da će Beograd nastaviti da dosledno ostavlja prostor za postizanje dogovora, koji će svim građanima na Kosovu i Metohiji stvoriti uslove za bolji i sigurniji život, ali, prema njegovim rečima, tu vrstu volje i ozbiljnosti konačno moraju da pokažu i albanski politički predstavnici u Prištini.

“Svojim ekstremističkim stavovima Hoti može naneti štetu samo sebi, ali i sopstvenim sugrađanima i stabilnosti regiona, što mi najmanje želimo. Očekujem da međunarodna zajednice oštro ukori Prištinu zbog najnovije serije provokacija i jezika pretnji i mržnje kojima se potkopava dijalog.” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još