Dačić: Priština obmanula i EU, krši Vašingtonski sporazum

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da je Priština obmanula ne samo Srbiju već i EU, jer je nakon potpisivanja Briselskog sporazuma odbila da ga sprovede i formira Zajednicu srpskih opština, sa obrazloženjem da nije u skladu sa kosovskim ustavom, prenosi Tanjug.

Dačić je rekao i da je sporazum iz Vašingtona Priština počela da krši u delu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem Kosova, tako što je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način urušava poverenje i obesmišljava dogovore postignute u dobroj veri.

“Mi godinama postavljamo Evropskoj uniji pitanje, koje sam i ovde postavljao više puta – da li uopšte možemo nazvati dijalogom i sporazumom nešto o čemu razgovaramo, dogovorimo se, potpišemo, a onda jedna strana kaže ‘mi nećemo sprovesti dogovoreno’ “, rekao je Dačić.

On je upitao, “šta bi se desilo da je Srbija odlučila da ne sprovede svoje obaveze”.

“Da li biste imali strpljenja, razumevanja i izgovora kao što ih imate za predstavnike Prištine već više od sedam godina? Srbija je, i pored svega ovoga, strpljivo nastavila da se zalaže za dijalog i primenu dogovorenog, uz nadu da će i drugi uvideti koliku štetu čitavom procesu nanosi ovakvo neprihvatljivo ponašanje Prištine”, rekao je Dačić.

Dodao je da je ohrabrujuće to što je prošle nedelje, tokom posete Prištini, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak insistirao na punom sprovođenju postignutih sporazuma.

“Negativne reakcije Prištine na njegove izjave, međutim, govore o tome da tamo i dalje ne postoji politička volja neophodna za suštinski napredak u procesu dijaloga”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije dodao je i da je sporazum iz Vašingtona Priština počela da krši u delu koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na aktivnosti u vezi sa priznanjem Kosova, tako što je nastavila da lobira za nova priznanja i na taj način urušava poverenje i obesmišljava postignute dogovore.

Dačić je dodao da se čak i u vreme pandemije i dodatno otežanih uslova života akti usmereni protiv srpske zajednice nastavljaju istim intenzitetom i dodao da je pre samo par nedelja u selu Donja Brnjica, nadomak Prištine, Albanac pucao na srpsku decu u dvorištu osnovne škole, a u selu Babin Most kod Obilića, pokušana je otmica srpske devojčice dok se vraćala iz škole.

“Napadi na povratničke porodice nikada nisu ni prestajali. Da ne spominjem sve slučajeve paljenja kuća, krađa i zastrašivanja”, rekao je Dačić i ukazao i na pokušaje Prištine da prekroji istoriju, negirajući da su srpske crkve na Kosovu zaista srpske.

“Šta je sledeće, negiranje da su Srbi ikada živeli na Kosovu i Metohiji? O bahatosti Prištine prema kulturnoj baštini govore i ponovljeni pokušaji izgradnje puta kroz zaštićenu zonu manastira Dečani koji se nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine u opasnosti”, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija već 20 godina ukazuje da je neophodno procesuirati i počinioce stravičnih zločina koje je Oslobodilačka vojska Kosova počinila nad Srbima, Romima i samim Albancima na Kosovu, a da se istovremeno od Prištine čuju samo priče o albanskim žrtvama, stradanju nedužnih civila.

Prema njegovim rečima, formiranje Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva pre više od pet godina govori da postoji i druga strana priče.

Kako je dodao, prisustvo UNMIK-a na Kosovu je i dalje neophodno zbog čega se očekuje nastavak mandata te misije, ali i da je važno i prisustvo Euleksa, zbog angažmana u oblasti vladavine prava i Kfor kao glavnog garanta bezbednosti.

Govoreći o dijalogu u Briselu, Dačić je kazao da nisu laki jer i dalje postoje značajne razlike u pristupu, ali i da je dijalog jedini mogući način da se dugoročno reše problemi i uspostave bolji odnosi.

Dačić je zaključio da je početkom septembra napravljen korak u dobrom smeru, kao i da je ekonomska saradnja važna za buduće političke dogovore, ali je naglasio i da je dug put do političke normalizacije odnosa.

Izvor Tanjug

Comments