• Početna>
  • Vesti>

Budućnost UNMIK-a sporno pitanje između Rusije i Zapada, oštro upozorenje predstavnici Prištine

Savet bezbednosti ponovo duboko podeljen oko daljeg delovanja Misije UN na Kosovu. SAD i Nemalka traže redefinisanje, Rusija protiv. Šef UNMIK-a optužio pojedine lidere u Prištini da ometaju rad Specijalnog suda. Dačić: Tači pokušava da izbegne optužnicu za ratne zločine. Ruski ambasador oštro upozorio predstavnicu Prištine. SAD: Istorijski sporazum u Vašingtonu.

Rusija protiv gašenja ili smanjivanja UNMIK-a

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja je, odgovarajući na pozive Britanije i SAD da se smanji ili ukine Misija UN na Kosovu, rekao da “Moskva smatra da je UNMIK ključna međunarodna misija na Kosovu”.
“Vidimo pokušaje Prištine da izgura misiju UN sa Kosova, vidimo pokušaje da se formira kosovska vojska. Sve to je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i podriva stabilnost regiona”, rekao je Nebenzja.

“Brinu nas i pozivi da se uklone granice između Albanije i Kosova… Iz svega toga vidimo da se problemi ne rešavaju već gomilaju. Naš stav je jasan, obostrano prihvatljivo rešenje u okviru Rezolucije 1244”, rekao je predstavnik Moskve.

Nebenzja je, takođe, pozdravio aktivnosti predstavnika EU u pregovorima Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, izražavajući nadu da se briselski izaslanik uspeti da “napravi napredak ka postizanju sporazuma”.

“Ipak, do sada nije bilo mnogo napretka”, rekao je Nebenzja.

Važno je zapamtiti da još od 2012. godine i izveštaja Dika Martija čekamo ozbiljnu istragu zločina počinjenih na teritoriji Kosova. Zabrinuti smo zbog serije skandala oko dokumenata koji su procurili iz Specijalnog suda kako bi se zadovoljili interesi lokalnih političara, rekao je ruski diplomata.

Rusija smatra da nema napretka u poštovanju prava nealbanskih zajednica, kao i da Kosovo i dalje predstavlja “plodno tlo za regrutaciju terorista”.

Nebenzja je oštro ukorio Prištinu jer Savetu bezbednosti još nisu dostavljene prave informacije o eventualnim kaznama za osobe koje su premlatile službenike UNMIK-a, od kojih je jedan ruski državljanin.

SAD: Pomirenje donosi konkretnu korist

Zamenica američke ambasadorke pri UN Čerit Norman Šalet istakla je “istinski istorijski događaj u Beloj kući”, kada su Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti pokazali neverovatnu odlučnost i napravili korak ka svetlijoj budućnosti.
Značajne obaveze su preuzete u Beloj kući, pažljivo ćemo pratiti sprovođenje ovog sporazuma, rekla je američka predstavnica i navela da je Vašingtonski sporazum konkretan primer kako pomirenje donosi konkretnu korist.

“Sporazum predstavlja osnovu za napredak u vremenu koje dolazi… Puna normalizacija je zajednički cilj EU i SAD. Nastavljamo da snažno podržavamo dijalog pod okriljem EU”, rekla je Čerit Norman Šalet.

Prema njenim rečima, SAD ostaju snažno privržene vladavini prava i pravdi za sve žrtve sukoba.

Rekla je da je vreme da se smanji uloga UN na Kosovu, te da SAD podržavaju izradu plana za tranziciju UNMIK-a i odgovorno smanjenje uloge misije UN.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još