Vučić: Insistirao sam na punoj primeni Briselskog sporazuma; Lajčak: Dogovoreno mora biti ispunjeno

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, da je Beograd spreman za nastavak dijalog kad god bude zakazan u Briselu. Lajčak napominje da sve što je dogovoreno u Briselu mora biti ispunjeno.

Aleksandar Vučić je na konferenciji u vili “Mir”, gde se sastao sa Miroslavom Lajčakom, rekao da je razgovor bio dobar, racionalan i ozbiljan o budućnosti Beograd i Prištine.

“Analizirali smo sve postignuto i ono što je važno to je da smo dogovorili nastavak dijaloga i punu posvećenost Republike Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa između Srba i Albanaca i normalizacije odnosa, kroz odluke UN i EU, Beograda i Prištine”, naveo je predsednik Srbije.

Rekao je da je tokom razgovora insistirao na punom implementaciji Briselskog sporazuma 2013. godine.

“To je uslov bez kog ne može biti uspešno nastavljen dijalog”, navodi Vučić.

Predsednik navodi da je tokom sastanka izražena zajednička ocena, dobra i zadovoljavajuća, o ekonomskim kretanjima. Dodaje da je to jedna od najvažnijih stvari u odnosima Beograda i Prištine.

Ukazuje da evropska budućnost nije floskula koja se usput izgovara, već je važna i zbog više investicija, vrednosti za koje se Srbija bori i zalaže.

“Važna je i zbog toga što će pozicija Srbije u svetu biti snažnija što smo bliži punopravnom članstvu u EU, a taj put je značajno određen time koliki ćemo napredak naprviti u odnosima sa Prištinom”, naglašava predsednik Srbije.

Dodao je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, kad god ih Lajčak zakaže, dodajući da ćemo u Brisel ići i na najvišem i na tehničkom nivou.

“Kakve god razgovore da imamo, ma koliko teške i kompolikovane, nekad i loše, bolje da imamo dijalog, razgovore, nego da ne razgovaramo jer kad ne razgovaramo uvek može da dođe do incidenata, ugrožavanja života ljudi”, napomenuo je Vučić.

Lajčak: Dogovoreno mora da se ispuni 

Miroslav Lajčak je istakao da sve što je dogovoreno u Briselu mora da se ispuni. Podsetio je da je prošlo četiri meseca od njegove prethodne posete Beogradu.

“EU vodi ili ispunjava ulogu fasilitatora, naš cilj je normalizacija odnosa, treba da se dogovore dve strane”, kaže Lajčak.

Prema njegovim rečima, normalizacija je u interesu svakog građanina i EU je tu da pomogne. “Ne možemo da želimo normalizaciju više od Srbije i Kosova”, rekao je on.

Jedan cilj je normalizacija a drugi je evropska perspektiva, da se Srbija približi članstvu EU, kaže Lajčak.

“Zadnja četiri meseca napravili smo dobar pomak, dogovorili smo se oko nekih pitanja, zatim su tu finansijska potrtaživanja i ZSO”, kaže specijalni izaslanik EU.

Ključno pitanje ili princip je da ne treba na kraju da postoji neko pitanje koje nije rešeno,  bavimo se pitanjima koja nisu bila ispunjena, istakao je on.

“Teška su pitanja i ključ je da sve što bude dogovoreno mora da se ispuni”, podvlači Lajčak.

“Bio sam u Prištini dva dana – proces dijaloga se nastavlja, i verujem da je to u interesu građana Srbije i Kosova”, kaže Lajčak. 

“Nema logike veštački ubrzavati proces” 

Odgovarajući na pitanja novinara, specijalni izaslanik EU rekao je da je uvek protiv stavljanja rokova kako se ne bi postao njihov rob.

“Mi smo tu da pomognemo da proces ide toliko brzo koliko su strane spremne da idu. Ne treba da odugovlačimo a nema logike da ga veštački ubrzavamo. Taj proces je vezan za evropsku perspektivu. Srbija je u situaciji da ima otvoreno 18 poglavlja, u visokoj fazi je EU integracija i ubeđen sam da će uspeh dijalog značiti puno u fazi integracija”, naglašava Lajčak.

Rekao je da je pre nego što je otišao u Prištinu bilo različitih izjava ali da, dodaje, na 25 sastanaka, koliko ih je bilo, niko nije rekao da neće ispuniti obaveze.

Na svim sastancima je, kaže, bilo rečeno da to što je obećano mora da se ispuni, uključujući i ZSO.

Kad je reč o pitanju ustava, kaže da je stav EU da se pregovaraju toliko ozbiljni procesi da je logično da će morati i ustav da se menja.

“I tu niko nije rekao da je to nemoguće, ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, onda naravno da to mora da se odrazi u ustavu”, rekao je Lajčak.

Vučić: Lavrov će doći u Beograd

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je Vladimir Putin otkazao posetu Beogradu, Vučić je rekao da se i dalje čeka odgovor predsednika Ruske Federacije.

“Više puta sam razgovarao sa Putinom i jedva čeka da dođe, kad ima 15.000 obolelih i 300 mrtvih nisam siguran da u ovom trenutku misli o posetama, da li će ili neće, i dalje čekamo odgovor”, naveo je predsednik.

Dodaje da i Srbija ima “mali problem” jer 20-ak dana kasni završetak radova na Hramu Svetog Save.

Kada je reč o poseti šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, Vučić je rekao da će on “svakako doći u Beograd”.

“Srbija ima dobre, odlične odnose sa Ruskom Federacijom, Srbija je na evropskom putu, slobodna, nezavisna država. To je stvar koju poštuje Putin, Si, Merkel”, naglašava predsednik.


Izvor: RTS

Foto: RTS

Comments