• Početna>
  • Vesti>

Zemaj: Zabrinjavajući porast broja novih slučajeva koronavirusa zbog nediscipline

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio je da je povećanje broja novih slučajeva obolelih od kovid-19 zabrinjavajuće i da ukoliko se to povećanje nastavi ne može da isključi mogućnost ponovnog uvođenja restriktivnih mera.

Zemaj je u intervjuu za KTV istakao da je srećom, to blagi porast, ali da to ne dozvoljava komfor nepoštovanja mera.

“U septembru smo imali stabilnost, a sada je porast broja zabrinjavajući i tera nas da se zamislimo. Mislim da će ova povećana dinamika imati pravi efekat da se ne vraćamo na mere, kao što su povratak izolacije, ograničenja kretanja, zatvaranja lokala, poslovnih subjekata, javnih institucija i drugih”, naveo je Zemaj.

Dodao je da Kosovo ima uslove čak i za otvaranje prelaza.

“Spadamo u red retkih zemalja koja dozvoljava dolazak iz zemalja sa velikom stopom zaraze bez testa i samoizolacije. Otvorili smo škole i time smo uradili hrabar korak slobode kretanja”, ocenio je Zemaj.

Prema njegovim rečima, nedisciplina je jedan od glavnih razloga za porast novih slučajeva koronavirusa.

Zemaj: U privatnim laboratorijama obavljeno više od 21.000 seroloških ispitivanja

Kosovski ministar zdravlja naveo je da se u Nacionalnom institutu za javno zdravlje u Prištini i dalje obavlja najveći broj testiranja građana na kovid-19.

Istakao je da je u privatnim laboratorijama obavljeno između 3.000 i 3.500 molekularnih testova (PCR), što je mali broj u poređenju sa onim što je do sada urađeno u Institutu – 76.623 testiranja.

Međutim, dodao je da se serološki testovi i dalje intenzivno obavljaju u privatnim laboratorijama.

“Do sada je u privatnim laboratorijama obavljeno više od 21.000  seroloških testova. Dobijamo svakodnevne izveštaje iz laboratorija”, rekao je Zemaj.

Kosovski ministar zdravlja je takođe naveo da se rad laboratorija u ovo vreme pandemije redovno kontroliše i ukazao da je bilo slučajeva da je rad laboratorije bio obustavljen, ali da je nakon ispunjavanja uslova nastavljeno sa radom.

“Danas sam otvorio konkurs za 75 inspektora, kako bi se održala  povoljna epidemiološko situacija”, dodao je Zemaj.

Prema njegovim rečima, Kosovo je sa sezonskom vakcinom protiv gripa “mesec dana ispred” u odnosu na godinu ranije.

“Imamo 160.000 vakcina. Mesec dana smo ispred. Obično se daju u decembru. Godinama se počinjalo 5. decembra, a ove godine u novembru. U procesu smo kupovine još 200.000 vakcina”, precizirao je Zemaj.

Istakao je da je angažovanjem dodatnog zdravstvenog osoblja na Kosovu posao olakšan medicinskim radnicima koji već dugo rade.

Zemaj je rekao i da su se institucije pobrinule za snabdevanje kiseonikom, ističući da se on distribuira u svim regionima, kao i da je sledeća tačka pripreme za potencijalni novi talas kovid bolnica, za koju su “projektne procedure završene”.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore

Izvor: Facebook

Comments

Pročitaj još