• Početna>
  • Vesti>

Grubješić: Lajčak da ubedi Prištinu da formira ZSO i nastavi dijalog

Ključno pitanje za nastavak dijaloga je kada će Priština sprovesti obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština, kaže Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku i konstatuje da nema razloga da se u ovom trenutku kada nema kompromisa i kada na dnevnom redu nije konačno rešenje, pominju dalekosežne odluke koje treba da donese Srbija.

Ona ističe da od specijalnog izaslanika EU za dijalog o KiM Miroslava Lajčaka, koji danas stiže u Prištinu, da upotrebi svu veštinu i ubedi prištinsku stranu da nastavi dijalog sa Beogradom.

Lajčak posle Prištine dolazi u Beograd, a komentarišući njegovu izjavu da Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje “dalekosežnu odluku” po pitanju KiM, Grubješić kaže da je takvu odluku moguće doneti, ali, ako se, kako kaže, zna da će finalni dogovor biti kompromisan.

””Ukoliko nema kompromisa, nema razloga da se dalekosežne odluke pominju u trenutku kada govorimo prevashodno o nastavku dijaloga, a ne o potpisivanju sveobuhvatnog sporazuma””, kaže Grubješić.

Ona smatra da se uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) mora naći na stolu, ali da o tom pitanju ne treba ponovo pregovarati, već početi sa sprovođenjem sporazuma iz Brisela iz 2013.godine, kao i iz 2015. godine kada su, podseća, utvrđeni principi za formiranje ZSO.

””To je ključno, a koliko će Lajčak u tome uspeti i da li će se u najkraćem roku nastaviti dijalog, ostaje da se vidi. Odustajanje od dijaloga o Kosovu i Metohiji nikada nije bila opcija za Beograd, a u ovom trenutku lopta je u prištinskom dvorištu”, kaže Grubješić za Tanjug.

Šef evrospke diplomatije Žozep Borel izjavio je da bi dijalog o KiM mogao da se završi za nekoliko meseci, a Grubješić smatra da prednost treba dati sadržini budućeg sporazuma, a ne brzini donošenja.

Kako kaže, sve dosadašnje projekcije o tome kada će dijalog biti završen i kada bi dve strane mogle da potpišu sporazum, pokazale su se kao netačne.

””Pitanje je kada će Priština sprovesti obavezu o ZSO, ali ne tako što će se Srbija primoravati da potpiše finalni sporazum, ponovo uz obećanje da će se uspostaviti ZSO. To nije opcija””, naglašava Grubješić.

Napominje da EU ima mehanizme i kapacitete da kad nešto želi, to i sprovede, ali da je pitanje u kojoj meri će ih upotrebiti, što će, kaže, vrlo brzo videti.

Grubješić podseća da Kosovo sa EU ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a zaustavljanje tog sporazuma vidi kao jednu od opcija.

Dodaje da tzv. Kosovo, takođe, već dugo nema viznu liberalizaciju uz napomenu da taj proces ne zaustavlja EK, nego pojedine članice, pre svih Francuska.

””Mehanizama i kapaciteta ima, ali je pitanje njihove upotrebe u pravom trenutku, baš kao što je to bilo i kada su postojale takse na robu iz centralne Srbije. Ništa od toga EU nije upotrebila, dok su, s druge strane, SAD taj problem rešile tako što su dve kosovske vlade sklonjene””, kaže Grubješić.

Primećuje da se evropska perspektiva Srbije i Kosova stalno spominje i da se ponavlja iz godine u godinu, ali je mišljena da to nije dovoljno i da EU treba da ponudi nešto konkretnije kako bi se motivisale i podstakle obe strane.

””Recimo, neki izgledan datum kada bi Srbija mogla da postane članica EU i kada bi Kosovo moglo da se pomeri korak dalje na svom evropskom putu””, zaključuje Grubješić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još