Građani Kosova bez ličnih karata do decembra

Zbog nedostatka materijala građani na Kosovu već par meseci ne mogu da dobiju lične karte, a isporuka koja bi to omogućila očekuje se početkom decembra, prenosi RTK.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu rekao je na plenarnoj sednici u Skupštini Kosova da predmetni materijal mora da poseduje visoko bezbednosne elemente, pa je zbog toga i potrebno više vremena za njegovu izradu.

„Zakonom o pregledu budžeta za 2020. godinu izdvojeno je 300 hiljada evra gde je Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo sve neophodne radnje razvijanjem svih postupaka kako bi se materijal za lične karte što pre isporučio. Za vaše obaveštenje, ovaj materijal je vrlo osetljiv i mora da poseduje visoko bezbednosne elemente, pa procedure za proizvodnju ovog materijala zahtevaju vreme. Verujemo da će se ovaj postupak završiti u prvoj nedelji decembra, gde se očekuje isporuka potrebnog materijala za proizvodnju ličnih karata“, rekao je Veljiu.

Na problem izrade ličnih karatu ukazao je poslanik Sejdija Hodža, koji je rekao da se vrši diskriminacija protiv građana koji se prijavljuju za lične karte, jer oni koji žele i imaju da plate, dobijaju lične karte za 24 sata.

„Građani koji se prijave za dobijanje lične karte u roku od 24 sata, uz dodatnu naknadu koju plaćaju, mogu da dobiju ličnu kartu, dok se građani koji nemaju sredstava i idu u redovnu proceduru prijavljivanja za ličnu kartu koju nisu u mogućnosti da dobiju putnu ispravu. Ovo govori o diskriminaciji bogatih koji dobijaju tako dokument u roku od 24 sata, dok za druge nema materijala”, rekao je Hodža.

Ipak, prema rečima ministra Veljiua, pravo na dobijanje lične karte po ubrzanom postupku imaju građani koji imaju zdravstvene potrebe ili je u pitanju neka druga hitna potreba.

“Postoje slučajevi kada građani dobijaju lične karte po hitnom postupku, ali to su slučajevi kada imaju različite zdravstvene potrebe i hitno im treba dostaviti dokumenta, inače nema diskriminacije na osnovu podataka koje posedujem”, rekao je Veljiu.

On je podsetio da su u junu 2019. zatražili budžet od Ministarstva finansija, za dokumente, ali da nije dodeljen.

Takođe je dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u februaru podnelo zahtev za dodatni budžet, ali ni tada nije odobren.

Izvor: Kosovo Online, RTK 1

Foto: Gazeta Ekspres

Comments

Pročitaj još