• Početna>
  • Vesti>

Vulin: Kosovo nije sused Srbije, već teritorija pod upravom UN-a

Susedi Srbije su suverene zemlje, a ne teritorije koje nisu ni članice UN, poručio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin reagujući na izjavu portparola EU Petera Stana da predstavnici zemalja koje teže da se pridruže EU treba da ispune obavezu negovanja dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, prenosi Tanjug.

“Ako je portparol EU mislio na Kosovo i Metohiju, onda da ga ispravim, KiM nije sused Srbije već je po Rezoluciji 1244 teritorija pod upravom UN do postizanja konačnog rešenja. Ako ne veruje meni, neka pita pet članica EU koje dele moje mišljenje”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ministar je naglasio da pomirenje među narodima ne zavisi od načina na koji EU tumači nečije izjave, već od, kako kaže, poštovanja onog što je dogovoreno u Briselu i od načina na koji zakon poštuje i sprovodi Euleks.

Vulin je istakao da pomirenje zavisi od formiranja Zajednice srpskih opština, od pronalaženje krivaca za ubijenu srpsku decu u Goraždevcu, streljanje žetelaca u Starom Grackom, od vraćanja imovine proteranim Srbima.

Kako kaže, pomirenje naroda zavisi i od očuvanja manastira Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i od prestanka nasilja nad srpskom decom u Donjoj Brnjici.

Naglasio je da pomirenje među narodima zavisi od odluke EU da počne bezuslovno da primenjuje Briselski sporazum i da ne traži izgovore za njegovo nesprovođenje.

“Pre nego nama funkcioneri EU odrede koje reči smemo, a koje ne smemo da izgovaramo, neka najpre pokažu da njihova reč data prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma nešto vredi”, poručio je Vulin.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još