• Početna>
  • Vesti>

EU: Implementacija dogovora o ZSO može obuhvatiti mišljenje Ustavnog Suda Kosova

Zvanična Priština mora da izađe sa konkretnim predlozima kako da se sprovede sporazum o Zajednici srpskih opština na Kosovu (ZSO), poručuje se iz Brisela.

Peter Stano, portaprol Evropske Unije (EU) objašnjava da se u ovom sklopu može obuhvatiti Ustavni okvir Kosova.

„Na Kosovu je da predloži kako da se sprovedu sporazumi iz 2013. i 2015 godine, imajući ovde u obzir mišljenje Ustavnog suda (Kosova)“, izjavio je Stano za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Naime, implementacija ZSO je trenutno kamen spoticanja u dijalogu između Srbije i Kosova. Srpska strana inisistira da nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou zavisi od spremnosti Prištine da počne sa implementacijom dogovora, dok kosovska strana smatra da je rasprava nepotrebna budući da je sporazum zaključen još 2013. godine.

Dogovor o formiranju Zajednice Srpskih Opština je postignut 2013., a detalji su utvrđeni 2015. godine. Priština još nije počela sa implementacijom ovog sporazuma.

Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova. Prema Ustavnom sudu, sporno je to što se Zajednica ne zasniva na multietničnosti, već okuplja opštine u kojima je većinska jedna etnička zajednica.

Portparol EU Peter Stano tvrdi za RSE da se u kosovskoj javnosti, pogrešno shvata presuda Ustavnog suda.

„Presuda ustavnog suda iz 2015. godine u vezi sa Zajednicom redovno se tumači pogrešno. Sud nikada nije rekao da se Zajednica ne može uspostaviti”, naglasio je Stano.

Premijer Kosova, Avdulah Hoti, koji u ime Prištine vodi dijalog na najvišem političkom nivou, u više navrata izjavio da je ZSO “zatvorena tema”, stoga se oko toga neće raspravljati u dijalogu. Sa druge strane, Hotijev sagovornik u dijalogu, predsednik Srbije Alekandar Vučić smatra da je ZSO „nezaobilazna tema”, te da će na tome insistirati srpska strana.

Peter Stano međutim poručuje da zvanična Priština ne može da izbegne raspravu o ZSO u okviru obnovljenog dijaloga o normalizaciji odnosa, jer, kako on objašnjava, od suštinskog je značaja da se strane pozabave i sveukupnim aranžmanima za nevećinsku (srpsku) zajednicu.

Briselski portaprol nadležan za spoljnu politiku i bezbednost je podsetio da je „Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede sporazum o ZSO”, objašnjavajući da su strane postigle ovaj dogovor „u dobroj volji”, te je isti ratifikovan u kosovskoj skupštini dvotrećinskom većinom.

„Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu. Pitanje aranžmana za nevećinsku zajednicu (ZSO) mora se rešavati kao deo Sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na prvim sastancima lidera u julu 2020. godine i ponovo potvrđeno u poslednjem krugu 7. septembra 2020.”, poručio je Stano.

Izvor Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još