Dačić: I za nas je ZSO zatvorena tema, mora da se realizuje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je i za Beograd pitanje Zajednice srpskih opština zatvorena tema, o kojoj se ne pregovara jer je već potpisano i treba da se realizuje.

Dačić je tako odgovorio na izjavu premijera Kosova Avdulaha Hotija da je “Zajednica srpskih opština zatvoreno pitanje”.

“O čemu da se pregovara, kada je to potpisano. Pa zar treba sada neko posle sporazuma u Vašingtonu da neko vidi da li će se realizovati tačke iz tog sporazuma. To tako ne rade ozbiljni partneri”, rekao je Dačić u emisiji Politikon jagodinske televizije Palma plus.

Navodi da je u Vašingtonu dogovoren moratorijum za aktivnosti za povlačenje priznanja i za aktivnosti Prištine u drugom smeru, a da je nakon toga Priština pozivala BiH da prizna Kosovo.

“Pokazao sam Ričardu Grenelu pismo koje je ministarka spoljnih poslova takozvanog Kosova uputila Bosni i Hercegovini u kome poziva Bosnu i Hercegovinu da prizna Kosovo. Amerikanci su odmah zvali Hotija i sve ostale iz njegovog tima i pitali ih zašto su to uradili. Srbija se pridržava potpisanog, Priština se ne pridržava”, rekao je šef srpske diplomatije.

On pita i kakav je kredibilitet svih mogućih političkih rešenja, ako Priština neće da sprovede ono što je dogovoreno u Briselu, kao i kakav je kredibilitet Brisela.

“U čemu je razlika između Brisela i Vašingtona. Vašington kada nešto kaže to je gvozdena pesnica, a Brisel očigledno nije. Brisel očigledno ne želi da upotrebi svoj autoritet. Iz Brisela i Berlina smo sto puta čuli da nema promena granica, iako su oni promenili naše granice, a nijednom nismo čuli da Priština mora da formira Zajednicu srpskih opština”, naglasio je Dačić.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Comments