Lajčak poziva šefove delegacija na pregovore 27. i 28. septembra, na agendi i ZSO

Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.

Na agendu sastanka, kako stoji u pozivnici, Lajčak je stavio i raspravu “o poziciji nevećinskih zajednica na Kosovu, (Zajednici srpskih opština na KiM)”.

Prema tekstu pozivnice, na koji se poziva radio, Lajčak poziva šefove delegacija eksperata da se sastanu 27. i 28. septembra.

U istoj pozivnici stoji da se lideri pozivaju na novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou 29. septembra.

Evropski izvori su upozorili da bez obzira na slanje pozivnica, nastavak dijaloga naredne nedelje ostaje pod znakom pitanja i zavisi od toga da li je kosovska strana spremna da razgovara o Zajednici srpskih opština na KiM, navodi radio.

Izvori iz kosovske vlade u Prištini potvrdili su RSE da je stigao poziv, ali nema potvrde da li će oni otputovati u Brisel na novu rundu, kako ekspertskog tako i političkog dijaloga.

Kako se saznaje iz izvora EU, briselska strana ima problema sa stavom kosovske strane koja sada “ne želi da raspravlja o pitanjima o kojima već postoji saglasnost, što je potvrđeno i na poslednjem susretu Vučić-Hoti”, kada su obojica potvrdila da će na narednim susretima, razgovarati o Zajednici srpskih opština na KiM.

Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je 24. septembra da se u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o Zajednici opština sa srpskom većinom jer je taj sporazum zaključen još 2013. godine.

On nije isključio mogućnost da se naredna runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 28. septembra ne održi, ukoliko zvanični Beograd nastavi da insistira da se pitanje Zajednice ponovo nađe na dnevnom redu.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ZSO “nezaobilazna tema” i da će na tome insistirati srpska strana. 

Izvor: Tanjug

Comments