Majkl Frojnd: Izrael je napravio grešku

Priznanje Kosova je velika greška, to je u suprotnosti i sa našim nacionalnim interesima, kaže za RTS izraelski novinar Majkl Frojnd, osnivač i predsednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva. Frojnd kaže da su Izraelci oduševljeni odlukom Srbije da preseli ambasadu u Jerusalim. “Jerusalim, Judeja i Samarija su za Jevreje ono što je Kosovo za Srbe, kolevka naše civilizacije, srce naše nacije”, kaže Frojnd.

“Priznanje Kosova je balkanska greška Izraela”, napisao je u Džerusalem postu Majkl Frojnd, poznati izraelski novinar, koji je nekada radio u kabineta premijera Benjamina Netanjahua. Danas je predsednik Društva izraelsko-srpsko prijateljstva. Za RTS kaže da je bio neprijatno iznenađen kada je 4. septembra shvatio da će Izrael priznati nezavisnost Kosova.

Gospodine Frojnd, Izrael je oklevao da prizna nezavisnost Kosova, uprkos pritiscima svojih američkih saveznika od 2008. pa sve do danas. Kako vidite odluku Izraela da sada prizna Kosovo?

Bio sam veoma iznenađen kao i mnogi drugi Izraelci. Više od 10 godina, kao stvar principa, Izrael je odbijao da prizna pokušaj Kosova da proglasi nezavisnost, i to je za Izrael bila stvar principa da ne priznaje kosovsku deklaraciju o nezavisnosti. Tako da smo svi bili iznenađeni odlukom od 4. septembra kada je objavljeno da će Izrael preokrenuti politiku i priznati Prištinu. Verujem da je to bio proizvod jakog američkog pritiska. Amerika je već nekoliko godina pritiskala Izrael da prizna Prištinu, i nažalost, izgleda da je politika pobedila principe.

Da li je priznanje Kosova u suprotnosti sa nacionalnim interesima Izraela?

Ja mislim da je to velika greška. Mislim da je to jeste u suprotnosti sa našim nacionalnim interesima. Činjenica je da smo u prethodnih nekoliko godina videli pravi procvat odnosa između Izraela i Srbije, u raznim poljima. Prošlog septembra prisustvovao sam otvaranju Hebrejskog centra u Beogradu, prvog takvog centra otvorenog nakon Holokausta. U Jerusalimu je otvoren akademski centar pri ONO koledžu koji se bavi proučavanjem srpsko-jevrejskih odnosa. Imali smo rast turizma između dve zemlje.

Srbi i Jevreji imaju mnogo toga zajedničkog, istorijski. Svi znamo da su za vreme holokausta ustaše ubijale zajedno Srbe i Jevreje u Jasenovcu i na drugim mestima. Na nesreću, doneta je ova odluka da se prizna Priština i to može da pokvari bilateralne odnose između naše dve zemlje. I Izrael je dugo verovao da je princip održavanja suvereniteta i priznanja granica nešto što mora biti ojačano. A priznati potez Prištine zapravo je otvaranje vrata za svaku etničku manjinu u svetu koja će zahtevati pravo na samoopredeljenje. I to je recept za haos, i ovde na Bliskom Istoku ili u Evropi, da li će to biti Katalonci u Španiji ili Korzikanci u Francuskoj ili Škoti u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Jednom kad otvorite ta vrata, da dozvolite pokrajinama u suverenima zemljama da se odvoje i proglase nezavisnost, otvarate Pandorinu kutiju.

Kako biste opisali srpsko-jevrejske odnose tokom 90-ih godina. To je bio veoma osetljiv period, i kako ste videli bombardovanje 1999?

Kao što znate, Arijel Šaron, koji je kasnije bio premijer, preduzeo je veoma hrabar potez kada je osudio NATO bombardovanje Jugoslavije i Srbije. To je bilo protivno tadašnjem javnom mnjenju na Zapadu. I mislim da i to pojačava duge odnose između naše dve zemlje i dva naroda. I kao što sam pomenuo, u prethodnim godinama videli smo pravi procvat tih odnosa. Ove godine, predsednik Vučić je na Dan sećanja na žrtve holokausta podigao zastavu sa Davidovom zvezdom na zgradi predsedništva, pridajući značaj onome što je učinjeno jevrejskom narodu za vreme holokausta. Na dan nezavisnosti Izraela, mnoga mesta u Beogradu su bila u bojama Izraela, plavoj i beloj, čime su mnogi Izraelci bili dirnuti. To je bio jedan neuobičajen korak ka prijateljstvu i to je nešto što mnogi Izraelci žele da povrate.

Delimo toliko toga zajedničkog, Jevreji i Srbi su mali narodi okruženi neprijateljskim snagama, kroz istoriju naše domovine su bile okupirane vekovima unazad, ali kroz veru, upornost i odlučnost mi smo to prevazišli i nadmašili one koju su želeli da nas unište. Mi danas stojimo ponosno na svetskoj sceni kao dve suverene nacije. I nadam se, i molim se, da će se taj trend nastaviti i u narednim godinama. Jevreji i Srbi su braća.

Kako gledate na odluku Srbije da premesti ambasadu u Jerusalim?

Mi smo oduševljeni odlukom predsednika Vučića da preseli ambasadu u Jerusalim. Jerusalim, Judeja i Samarija su za Jevreje ono što je Kosovo za Srbe, kolevka naše civilizacije, srce naše nacije. I Jerusalim je oduvek bio ključna tačka snova svih Jevreja, tokom 2.000 godina egzila. I sada kad smo se vratili u ovu zemlju, i kada smo povratili naš suverenitet i ponovo ujedinili Jerusalim, jedino je ispravno da srpska ambasada bude u Jerusalimu, našem glavnom gradu.

Kakva je onda vaša procena, kako vidite odnose Izraela i Srbije, nakon izraelskog priznanja Kosova?

Moja briga je da, ako se odluka da se prizna Kosovo, sprovede, to može da pokvari ove tople odnose. I to je razlog zašto mislim da je Vlada Izraela napravila grešku. Ponavljam, jasno je da ovo bio potez koji je preduzet zbog intenzivnog pritiska iz Vašingtona, američki izbori su za manje od 50 dana. I jasno je da administracija u Vašingtonu želi da pokaže neke spoljnopolitičke pobede kako bi povećala svoje šanse. Ali svako ko pogleda sporazum ili deklaraciju od 4. septembra, ne može a da se ne zapita – kakve veze ima pitanje, da li će Izrael priznati ili ne Prištinu, sa sporazumom o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine. To su dve potpuno različite stvari, i mislim da je pogrešno da se Izrael meša u unutrašnje stvari druge zemlje. Kosovo je deo Srbije, deklaracija o nezavisnosti je protivustavna i nelegalna, i kao što sam ranije rekao, to predstavlja veoma opasan presedan, ako se prihvati, na širem planu može da ugrozi stabilnost na Bliskom Istoku, u Evropi, i svuda drugde.

Izvor RTS

Comments