• Početna>
  • Vesti>

Koha: Nedostatak jedinstva oko dijaloga šteti Kosovu u pregovorima

Dijalog sa Srbijom podelio je kosovske političare više nego ikad, a procenjuje se da nedostatak jedinstva u tom procesu šteti Kosovu u pregovorima, piše Koha.

Kako navodi taj prištinski medij, predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Avdulah Hoti i predsednica parlamenta Vjosa Osmani imaju oprečne stavove o tom procesu.

Međutim, taj nedostatak koordinacije i jedinstva kosovskog rukovodstva, prema rečima publiciste Škeljzena Maljićija, šteti položaju Kosova u dijalogu.

Politilki analitičar Rasim Aljija, što se tiče rezolucije za dijalog, kaže da je od 2011. godine doneto najmanje 20 rezolucija, koje nisu imale nikakvu težinu.

Na današnjoj sednici kosovske skupštine rezolucija koju je predložio Pokret Samoopredeljenje, a koja prema navodima te stranke ima za cilj da zaštiti suverenitet Kosova, ponovo nije stavljena na glasanje.

Poslanik Samoopredeljenja Hajrula Čeku rekao je da trenutno njegova stranka pokušava da usaglasi stavove sa drugim strankama, koje su, prema njegovim rečima, izrazile spremnost da glasaju o rezoluciji.

Pored polarizacije stavova izvršnih institucija o dijalogu, Predsedništvo je pre nekoliko dana zatražilo od Skupštine Kosova da rezolucijom spreči premijera da pregovara o Zajednici srpskih opština (ZSO) u Briselskom dijalogu, podseća Koha.

Premijer Hoti, međutim, poručio je da će Kosovo poštovati sporazum o ZSO.

U međuvremenu, na sastanku u Briselu održanom juče, koordinator kosovske vlade za dijalog Skender Hiseni izjavio je da se nisu složili da razgovaraju o ZSO, uprkos insistiranju srpske strane.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić upozorio je na mogućnost bojkota dijaloga ako kosovska strana odbije da pregovara o ZSO, navodi Koha.

Izvor: Koha

Comments

Pročitaj još