• Početna>
  • Vesti>

Zbog pregovora u Briselu se podigla prašina u Prištini – Albanci neće da ispune dogovoreno

AKO TREBA INTERNETU POKRIVALICE PRISTINA, FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Uoči ekspertskih rundi dijaloga u Briselu posvećenih Zajednici srpskih opština, u Prištini je podignuta tolika prašina, da je “procenjeno” kako “rizik od ZSO prevazilazi rizik od pandemije kovida 19”?!

Ovo neumesno poređenje došlo je iz redova opozicionog pokreta Samoopredeljenje, ali je i predsednik privremenih kosmetskih institucija Hašim Tači kritikovao najave da će se u Briselu razgovarati o ZSO, ocenivši da “niko nema mandat da govori u ime (tzv.) Kosova o zatvorenim temama”.

– (tzv.) Kosovo ne može i ni po koju cenu nikada neće dozvoliti stvaranje političkog entiteta na svojoj teritoriji, koji bi bio reprodukcija Republike Srpske na teritoriji Kosova – navedeno je u saopštenju iz Tačijevog kabineta, u kome se ocenjuje i da je razgovor sa Beogradom o imovini u “suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova i da predstavljaju kršenje suvereniteta”.

Odgovarajući na ove opaske, premijer privremenih institucija Avdulah Hoti je izjavio da današnji sastanak neće biti “opasan” po kosovsku stranu, jer se neće razgovarati o ZSO, već o finansijskim obavezama dveju strana, uključujući ratne odštete i penzije. 

U ovakvoj atmosferi evropski posrednici, koji su i sami “zaslužni” za to što ZSO još nema, treba da pokrenu stvari sa mrtve tačke. Naime, Upravljačkom timu za uspostavljanje Zajednice Evropska unija je potvrdila mandat još početkom aprila 2018. Ovaj tim je izradio Nacrt statuta Zajednice, o čemu su posrednici iz EU obavešteni u avgustu 2018. i sledeći korak trebalo je da bude da Brisel organizuje sastanak na kojem bi ovaj dokument bio predstavljen odborima za implementaciju dveju strana. Do toga, međutim, nije došlo. Kao garant sprovođenja sporazuma, Brisel takođe nije uticao ni na to da Priština ispuni svoju obavezu da izmeni svoje zakonodavstvo kako bi ZSO mogla da postane deo prištinskog sistema.

Izvor Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još