• Početna>
  • Vesti>

U ponedeljak u srpskim sredinama na KiM konačno počinje nastava u školama

Načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije u Kosovskoj Mitrovici Jasmina Dedić uputila je danas školama dopis u kojem ih obaveštava da će nastava u školskim prostorijama u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, početi u ponedeljak 21. septembra.

Iako su njihovi vršnjaci u školama koje funkcionišu po kosovskom sistemu u klupe seli prošlog ponedeljka, a učenici u centralnoj Srbiji to isto učinili još 1. septembra, đaci koji pohađaju nastavu u školama na KiM koje rade kao deo srpskog prosvetnog sistema, do sada su nastavu pratili onlajn, iz svojih domova,. Obrazloženje za odgađanje početka nasatve bila je nepovoljna epidemiološka situacija.

Osnovne i srednje škole u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu spremne su za početak nastave. Prostorije su temeljno dezinfikovane, hodnici i učionice označene kako bi đaci držali fizičku distancu, a nabavljena su i dezinfekciona sredstva koja će đacima biti dostupna svuda.

Nastava će biti organizovana tako što će odeljenja biti podeljena u dve grupe – A i B, i nastavu će pohađati odvojeno. Niži razredi osnovne škole, na nastavu će dolaziti svakodnevno, a kod viših razreda, biće primenjan kombinovani metod – grupa A će jedne nedelje nastavu u školi pohađati ponedeljkom, sredom i petkom, a utorkom i četvrtkom će je pratiti onlajn. Za to vreme, grupa B će u školu dolaziti u utorak i četvrtak, a ostalim danima će časove pratiti na malim ekranima. Sledeće nedelje, grupe će zameniti dane. Kada je reč o srednjim školama, svaka od njih će nastavu prilagoditi zahtevima đaka, obzirom da se u srednjoškolskom obrazovanju, veći broj đaka izjasnio za onlajn praćenje nastave, u odnosu na osnovne škole.

Svi đaci i prosvetni radnici, biće u obavezi da nose higijenske maske tokom boravka u školi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još