• Početna>
  • Vesti>

Mali humanitarci iz Kosovske Mitrovice pomažu u prikupljanju sredstava za lečenje Anike Manić

Da i u malim telima može da kuca veliko srce potvrđuju deca iz Drvarske ulice u Severnoj Mitrovici, koja ovih dana pokazuju pravi primer humanosti.

Gumene narukvice, koje su u poslednje vreme pravi hit među tinejdžerima, a koje sami nižu i prave, ponudili su na prodaju u parku u blizini svojih zgrada, a sav prikupljeni novac uplatiće za lečenje dvogodišnje Anike Manić iz Gornjeg Milanovca.

Šarenilo boja i ukrasa pokazuje maštu ovih mališana, ali umesto da sami uživaju u njima, oni su odlučili da ih uz novčanu nadoknadu od 50 dinara ponude drugima koji će kupovinom narukvice zapravo dati humanitarni prilog.

“Sami smo došli na ideju da uradimo neko dobro delo i odlučili smo da napravimo narukvice koje ćemo ponuditi ljudima, a novac koji skupimo da uplatimo za lečenje male Anike Manić iz Gornjeg Milanovca koja boluje od teške bolesti i za čije lečenje su potrebna velika novčana sredstva. Drago nam je da još uvek ima dosta humanih ljudi koji žele da pomognu. Za sada nam prodaja dobro ide i za dva dana smo skupili blizu 50 evra”, kaže za Kosovo Onlajn, jedan od humanitaraca Nemanja Drobac.

Vredne malene ručice nižu gumicu za gumicom, a njihov rad i ideju da pomognu pozdravljaju govoto svi građani koji prolaze ovim putem. Mnogi od njih prilože novac ne želeći da u zamenu dobiju narukvicu.

Koliko su ova dečica humana govori i jučerašnja situacija u kojoj su, kao nagradu za svoju ideju, od jednog prolaznika, osim priloga, dobili i novac da se počaste sladoledom, ali su se deca složila da se odreknu te poslastice i da i taj novac odvoje za pomoć malenoj Aniki.

Dvogodišnja Anika iz Gornjeg Milanovca, rođena je kao zdrava, jaka beba, sa snažnim refleksima i ocenom deset, ali je nakon pet meseci otkriveno da njeni refleski nisu jaki kao ranije. Nakon brojnih pregleda Aniki je dijagnostikovana retka, progresivna i terminalna neuromuskulatorna bolest sa kojom se rađa 1 od 10.000 beba – spinalna muskularna atrofija, ili skraćeno SMA, tip 1.

U njenom lečenju može da pomogne genetska terapija “zolgensma” koja bi joj omogućila da prodiše punim plućima, povrati snagu da jede i govori.

Novac za lečenje male Anike prikuplja se preko fondacije “Budi human”, a prikupljena sredstva biće upotrebljena za nabavku terapije kao i troškove lečenja.

Izvor: Kosovo Online

Foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još