• Početna>
  • Vesti>

Hoti pred poslanicima o dijalogu: Vlada ima platformu zasnovanu na Ustavu Kosova

Kosovski premijer Avdulah Hoti, rekao je da vlada koja vodi dijalog sa Beogradom ima platformu „zasnovanu na Ustavu Kosova” i istakao da ova platforma ima za princip teritorijalni integritet o kojem se ne može pregovarati i ustavnu organizaciju, da monetarni sistem Kosova ne može biti pogođen i da sporazum treba da bude samo u skladu sa Ustavom.

Hoti je pohvalio obaveze u Vašingtonu, “nazvavši ih pobedom naroda Kosova i velikim korakom ka punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom”.

Takođe je naglasio da dijalog u Briselu nije tehnički, već politika usmerena na uzajamno priznavanje.

Dodao je da se Zajednica srpskih opština neće otvoriti u briselskom dijalogu i kazao da je o ovoj temi otvoren i transparentan i zatražio politički konsenzus svih parlamentarnih grupa.

Na današnjoj plenarnoj sednici, Hoti je predstavio principe dijaloga poslanicima.

„O teritorijalnom integritetu Kosova se ne može pregovarati, drugo, o ustavnoj organizaciji Kosova se ne može pregovarati i o jedinstvenom sistemu Kosova se ne može razgovarati. Ustavom je zagarantovano i treće da će sporazum biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova. Na tim principima razvijamo proces dijaloga i verujemo i dokazano je u ova tri meseca da nas poštovanje ovih principa vodi ka jasnim ciljevima. Mirovni sporazum između Kosova i Srbije mora se završiti uzajamnim priznavanjem, neće biti kreativnog rešenja za uzajamno priznavanje, drugi sporazum mora sadržati obavezu EU da zaključi priznanje Kosova od 5 država koje ga nisu priznale. Treće, sporazum mora sadržati i odredbe kojima se ukida Rezolucija 1244 i članstvo Kosova u UN. Četvrti otvara put za članstvo u međunarodnim organizacijama i otvaranje evropske perspektive za Kosovo kao i za svaku zemlju koja teži evroatlantskim integracijama“, rekao je on.

Hoti je istakao da su stvorene nove okolnosti za međusobno priznavanje.

„Sada smo u novim okolnostima, procenjujem da smo sada protagonisti koji prvi put postižu međusobno priznanje. Stoga je, na osnovu principa i ciljeva, nakon skoro dve godine vlada nastavila dijalog sa Srbijom. Ali, dozvolite mi da vrlo jasno kažem da ovo nije tehnički dijalog, već dijalog za konačni sporazum uz uzajamno priznavanje dve zemlje“, rekao je on.

O sporazumu potpisanom u Vašingtonu kaže:

„Ovo je novi međunarodni zamah u odnosima SAD-a i EU u vezi sa procesom dijaloga između Kosova i Srbije, koji ima za cilj da ovo pitanje zaključi jednom zauvek. Ali dozvolite mi da kažem da ovaj zamah ne bi proizveo ovaj sporazum kosovske vlade bez pokazivanja ozbiljnosti i pragmatizma na jasnim principima i ovu podršku partnera za Kosovo nije bilo lako postići nakon povreda izveštaja koji su se dešavali tokom godina. Ovaj sporazum je velika pobeda naroda Kosova. Ovaj sporazum je veliki korak ka punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Velike investicije i uvođenje gasa na Kosovu biće infuzija za razvoj ekonomije naše zemlje u narednim godinama … Sada imam na umu da ovaj sporazum nije savršen, ali nije štetan i opasan za Kosovo. Suprotno tome, ojačao je državni subjektivitet Kosova i vratio Kosovo“, rekao je Hoti.

Izvor: RTK, RTK 2

Foto: RTK

Comments

Pročitaj još