• Početna>
  • Vesti>

Ambasada Nemačke pozdravlja napredak u dijalogu, stav o vizama ostaje nepromenjen

Ambasada Nemačke u Prištini pozdravila je danas doprinos predstavnika EU u napretku postignutom u dijalogu između Beograda i Prištine, uz ocenu da pozitivan zamah razgovora treba da se održi na samitu koji se očekuje na kraju ovog meseca.

“Pozdravljamo sve doprinose poboljšanju odnosa i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Podržavamo napore u posredovanju specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Nedavno su u Briselu održani sastanci predsednika Vučića i premijera Hotija sa visokim predstavnikom Boreljom i specijalnim izaslanikom Lajčakom. Bilo je ohrabrujućih vesti o napretku postignutom u razgovorima pod vođstvom EU u Briselu”, rečeno je nemačke ambasade u Prištini za Gazetu Ekspres.

Istakli su da je sada izuzetno važno održati pozitivan zamah za buduće sastanke na nivou stručnjaka i visoki nivo do kraja ovog meseca u Briselu.

Što se tiče pitanja liberalizacije viznog režima, pozicija Nemačke ostaje nepromenjena i najmoćnija država EU podržava slobodno kretanje građana Kosova u šengenskom prostoru.

“Nemački stav o liberalizaciji viza ostaje nepromenjen. Podržavamo liberalizaciju viznog režima zasnovanu na ispunjavanju utvrđenih kriterijuma. Odluka o liberalizaciji viza u nadležnosti je država članica Saveta Evropske unije”, poručuju iz ambasade.

Nemačka predsedava Predsedništvom Saveta Evropske unije od 1. jula, glavne institucije koja odlučuje o liberalizaciji viznog režima.

Tokom šestomesečnog predsedavanja, velika su očekivanja da će Nemačka na dnevni red postaviti liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti juče je boravio u zvaničnoj poseti Briselu, gde se sastao sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

Naglasak sastanaka u Evrospkom parlamentu bio je liberalizacija viznog režima za tzv. Kosovo.

Hoti je istakao da su Francuska i Holandija zemlje koje se još uvek nerado zalažu za ukidanje viznog režima za stanovnike KiM.

On je poručio da uprkos činjenici da Evropska komisija godinama podržava liberalizaciju viznog režima i da samo zemlje poput Francuske ili Holandije koče taj proces.

Dodao je da rade sa dve zemlje na ministarskom nivou kako bi bili sigurni da su uslovi ilegalne imigracije i organizovanog kriminala ispunjeni i da će i dalje biti takvi.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još