• Početna>
  • Vesti>

Bljakaj: Organizacija ratnih veterana OVK počinila krivično delo

Direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj smatra da Organizacija ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova nije imala pravo da na konferenciji za novinare objavi informaciju da su dobili oko četiri hiljade fajlova navodno od Specijalnog suda u Hagu koji se tiču istrga u vezi sa počinjenim ratnim zločinima, bez obzira na to da li je reč o originalu ili „nameštenoj“ dokumentaciji. 

„Mislim da su time počinili krivično delo i da se time trebaju pozabaviti Specijalizovana veća, odnosno Specijalizovano Tužilaštvo. Plašim  se da je cilj takve radnje  Organizacije veterana OVK da zastraši moguće svedoke i da su već postigli taj efekat“, izjavio je Bljakaj za RTV Puls. 

Po njegovim rečima, ovim potezom pokušano je da se dodatno utiče na imidž Specijalizovanih veća i napadne sama institucija. 

Ipak, veruje da to neće puno uticati na suštinske procese pred sudom. Svedoci će najverovatnije biti uplašeni, ali neće odbiti da svedoče, ocenjuje Bljakaj. 

Organizacija ratnih veterana OVK više puta je Specijalni sud u Hagu nazivala rasisitičkim i jednostranim, uz najavu da će protiv njega upotrebiti sve demokratske forme, ne isključujući proteste.

Izvor RTV Puls

Comments

Pročitaj još