Vanredni izbori u Prištini ne trebaju nikome — svi žele Tačijevu fotelju

Odlazak Vjose Osmani, predsednice parlamenta privremenih prištinskih institucija, iz stranke Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe može, a i ne mora da utiče na opstanak vlade na Kosovu. Sada nikome ne bi odgovarali vanredni parlamentarni izbori, jer su svi skoncentrisani na dolazeće predsedničke.

Ovo za Sputnjik kaže prištinski analitičar Ramuš Tahiri, uz objašnjenje da su trzavice na političkoj sceni Prištine postale već uobičajene.

Tri opcije Vjose Osmani

„Osmanijeva ima tri solucije, da se priključi Samoopredeljenju, da osnuje svoju stranku i povuče iz DSK dva do tri poslanika, čime vlada gubi većinu u parlamentu, ili da bude nezavisna“, kaže Tahiri.

U slučaju da izabere ovo treće, moraće da bude smenjena sa funkcije i to mesto će pripasti Samoopredeljenju kao pobedničkoj stranci na izborima, bez obzira što su opozicija.

Na Hotiju je odluka

S druge strane, Avdulah Hoti, premijer Kosova, može da podnese ostavku ako ostane bez većinske podrške u parlamentu, odnosno, ako mu se ne priključi stranka Kadrija Veseljija.

Naš sagovornik podseća i da se predsednik Kosova bira u Skupštini, zbog čega niko ne želi da se bavi novim izborima, nego svi gledaju ko će biti umesto Hašima Tačija, koji više nema pravo da se kandiduje za ovu funkciju.

Predsednički izbori najbitniji

„Izbori za predsednika su u aprilu iduće godine, što znači da ima malo vremena, pa je bitno ko će biti koalicioni partneri u Skupštini u tom periodu, jer će poslanici predložiti kandidata za tu funkciju i glasati za istu“, naglašava Tahiri.

Po prištinskim kuloarima se spekuliše i da je Bedžet Pecoli viđen za budućeg predsednika, a neki mediji pišu da je potez Osmanijeve upravo napravljen da bi mogla da se kandiduje za predsedničku funkciju, koju bi podržali mnogi na Kosovu, a pre svega Amerika, čiji je Osmanijeva „đak“.

Izvor Sputnik

Comments