• Početna>
  • Vesti>

Objava dokumenata-zastrašivanje svedoka i reklama službe?

Među dokumentima objavljenim u prištinskim medijima, koji su predstavljeni kao navodni dosijei o zločinima počinjenim na Kosovu i Metohiji, mahom su, ustvari, zahtevi Specijalnog istražnog tima (SITF) za saradnju i za dostavljanje informacija, Beogradu i Prištini.

Prema mišljenju bivšeg zamenika tužioca za ratne zločine Dragoljuba Stankovića, potez Organizacije veterana tzv. OVK da objavi kako poseduje dosijea o zločinima, služi za zastrašivanje svedoka i ne može da ugrozi postojeće istrage.

“Mislim da ne može da ugrozi istragu, jer je rec o opštim zahtevima za konkretnim licima, ali deluje da se ovo radi u svrhu reklame njihove obaveštajne službe kao i radi zastrašivanja svedoka”, precizirao je Stanković.

Sa druge strane, skreće pažnju Stanković, reč je i o zahtevima SITF koji su sigurno ranije upućeni Organizaciji veterana OVK u vezi sa raznim podacima, te da ta organizacija sada možda i blefira, jer ta dokumenta već poseduje.

Među objavljenim dokuemnata u kosovskim medijima, tako se našao i zahtev za saradnju bivšeg Specijalizovanog tužioca Dejvida Švendimana upućen tadašnjem sprskom tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću 11. juna 2015. godine.

U dopisu se od Vukčevića zahtevaju podaci o presudama, protiv konkretnih osoba, a između ostalih tu je naveden i kosovski predsednik Hašim Tači, protiv kojeg se i u srpskom tužilaštvu vodi istražni postupak.

Specijalni istražni tim istraživao je zlocicne na KIM, pre formiranja kancelarije Specijalizovanog tužilaštva Kosova, čije je sedište iz bezbednosnih razloga izmešteno iz Prištine u Hag.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova danas nije želelo da komentariše juče objavljenu informaciju Organizacije veterana tzv. OVK da je dobila 4.000 dosijea iz Specijalnog suda u Hagu u vezi sa zločinima počinjenim na Kosovu i Metohiji.

“Kao i veća (Specijalizovana veća – sud), tužilastvo ne želi da komentariše”, naveo je za Tanjug portparol tužilaštva Kristofer Benet.

Prethodno je i portparolka Specijalizovanih veća Agnela Griep, u pisanom odgovoru za Gazetu Insajderi, navela je da sud nema komentar u vezi sa “curenjem 4.000 dosijea”.

Šef organizacije ratnih veterana OVK Husni Gucati izjavio je danas da nije poznato ko je toj organizaciji navodno doneo paket sa pomenutim dosijeima, navodeći da je

unutar paketa je bilo pismo u kojem je najavljeno da će narednih dana stići još 7.000 dokumenata.

„To je materijal Specijalnog suda koji je izašao odatle, neko ga je doneo u organizaciju. Postoje imena svedoka. To su potpisi stranih i srpskih tužilaca koji su saradivali sa Specijalom”, rekao je Gucati za Gazetu ekspres.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još