• Početna>
  • Vesti>

Koha: Kako će jezero Gazivode zajednički koristiti Kosovo i Srbija?

U sporazumima o ekonomskoj saradnji, koji su juče u Vašingtonu bilateralno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti sa predsednikom SAD Donaldom Trampom između ostalog je navedeno i to da će Amerikanci izraditi studiju izvodljivosti za zajedničku upotrebu jezera Gazivode, kao sigurnog snabdevača vodom i energijom, prenosi danas Koha.

Koha podseća da je jezero Gazivode najveći vodni resurs na Kosovu, koje se nalazi na severu Kosova u opštini Zubin Potok, koja je većinski naseljena Srbima.

Ovo jezero ima površinu od 11,9 kvadratnih kilometara (od toga 9,2 kvadratnih kilometara na teritoriji Kosova i 2,7 kilometara na teritoriji Srbije) i 370 miliona kubnih metara vode. Brana Gazivode sagrađena je između 1970-1984.

Hidroelektrana proizvodi 35 megavata električne energije na sat, dok je kanal Ibar-Lepenac dugačak 49 kilometara i prolazi teritorijom pet opština – Zubin Potok, Mitrovica, Vučitrn, Obilić, Priština, prolazi kroz 33 seoska naselja i dva grada.

Koha navodi da jezerom upravlja preduzeće “Ibar-Lepenac“ sa sedištem u Prištini, koje je u vlasništvu Vlade Kosova, i postavlja pitanje kako će novim sporazumom ubuduće funkcionisati.

Izvršni direktor ove kompanije Berat Ljuštaku, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, kaže da će doneti odluke sa odborom direktora i konkretan zaključak u vezi sa ovim pitanjem. 

Jezero snabdeva pijaćom vodom vodovodne sisteme Mitrovice i Prištine. Dok sirova voda, kaže Ljuštaku, snabdeva Kosovsku energetsku korporaciju i kompaniju “Feronikl” iz Uroševca, kao i za navodnjavanje u nekim delovima Kosova.

Halim Đerđizi, koji je bio deo projekta Gazivode 70-ih godina prošlog veka, kaže da je jezero izgrađeno za potrebe građana Kosova.

“Apsurdno je da se pojavi druga stranka, kao Srbija. Uprkos dokumentima, tokom čitave istorije izgradnje tog kapaciteta, Srbija nema pravo da koristi ili upravlja tim sistemom. Možda će kasnije biti pojašnjenja u vezi sa ovim sporazumom, ali za sada je to apsurdno. Voda ne može ići u Srbiju na eksploataciju. Srbija ne može zajednički da koristi vodu, posvećena je potrebama Kosova“, rekao je Đerđizi za RSE.

Što se tiče jezera Gazivode, kosovski premijer Avdulah Hoti je na konferenciji za novinare iz Vašingtona rekao da su se složili da američko Ministarstvo energetike sprovede studiju izvodljivosti za ovo jezero.

“Dakle, američko Ministarstvo energetike da uradi studiju izvodljivosti za jezero Gazivode o tome kako će se voda ovog jezera koristiti u budućnosti, kao izvor navodnjavanja i kao izvor energije. Ovo je istina u vezi sa ovim pitanjem”, rekao je Hoti.

S druge strane, Koha ukazuje, da u Zubinom Potoku postoji kompanija u vlasništvu Srbije koja se zove “Ibar“ i osnovana je 2002. godine. Poslednjih godina zvaničnici iz Beograda insistirali su na preuzimanju jezera, čemu se oštro protive zvanične vlasti na Kosovu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je 8. septembra 2018. godine jezero Gazivode gde je rekao da je “Gazivode veoma važno jezero i za Srbe i za Albance“, piše prištinski list.

Tokom jučerašnjeg dana u Vašingtonu došlo je i do sukoba unutar prištinske delegacije, kada je Ramuš Haradinaj zatražio da se ne potpisuje dokument koji u sebi sadrži odredbu o zajedničkom korišćenju Gazivoda. Nakon neizvesnosti koja je trajala više od sat vremena premijer Avdulah Hoti je potpisao sporazum u Beloj kući.

zvor: Kosovo Online/Koha ditore

Foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još