Postignut dogovor u Vašingtonu

Delegacije Srbije i Kosova su u petak, 4. septembra u Beloj kući u Vašingtonu postigle dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa nakon dva dana pregovora, rekao je predsednik SAD Donald Tramp koji je prisustvovao potpisivanju dokumenta.

Tramp je ovaj događaj nazvao “velikim pomakom” u odnosima dve zemlje nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, javlja agencija Rojters.

“Zaista, ovo je istorijski”, rekao je Tramp i dodao kako se raduje poseti obe zemlje u ne tako dalekoj budućnosti, prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

Predsednik SAD, govoreći u Ovalnoj sobi, pre susreta sa liderima dve zemlje, kazao je da će Srbija raditi na tome da premesti ambasadu u Izraelu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael su se dogovorili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze, javlja Rojters.

Vest o postignutom sporazumu objavio je zamenik pomoćnika predsednika SAD Džud Diri na Tviteru.

“Predsednik Donald Tramp je objavio da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o ekonomskoj normalizaciji. Još jedan istorijski sporazum koji je postigao ovaj predsednik da bi svet učinio mirnijim, prosperitetnijim mestom”, napisao je Diri.

Na instagram profilu predsednika Srbije objavljeno je nekoliko fotografija uz poruku: “Poslednja provera pred potpisivanje”, na kojima se vidi dolazak delegacije u Belu kuću u Vašingtonu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još