Petković: Predsednik Vučić uspeo da sačuva državne i nacionalne interese

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je borbom koju je vodio za zaštitu srpskih državnih i nacionalnih interesa tokom vašingtonskih razgovora sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini ušao u istoriju kao državnik koji je uspeo da sačuva naše državne i nacionalne interese pred najvišim zvaničnicima SAD.” navodi se u saopštenju pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

“Razgovori koji su počeli tako što je pred Srbiju stavljen zahtev o uzajamnom priznanju sa samoproglašenim Kosovom završeni su donošenjem sporazuma kojima je naša zemlja, ne samo zaštitila svoje interese, već i dobila ekonomske aranžmane koji će Srbiji otvoriti nove perspektive ekonomskog razvoja i otvoriti novu stranicu odnosa sa SAD.” dodaje se.

“Predsednik Vučić je čvrstim državničkim nastupom izbegao, ne samo poniženje Srbije već i našoj državi osigurao sigurniju budućnost, ali i prostor da, mimo statusnih pitanja, unapredi kvalitet ekonomskih odnosa sa svojom južnom pokrajinom.” stoji u saopštenju.

Petković navodi da je “izvanredna stvar to što je sveobuhvatni plan za normalizaciju ekonomskih odnosa Beograda i Prištine potpisan između Srbije i SAD, kao i između predstavnika Prištine i SAD, jer se time obezbeđuje i njegova statusna neutralnost i garantuje pouzdanost njegove primene. “

“Ne moram da naglasim kakva je istorijska promena to što je Priština sporazum sa SAD potpisala kao “Kosovo (Priština)”, a ne kao “Republika Kosovo”, što je stajalo uprvobitnom nacrtu, a što je izmenjeno zahvaljujući nepokolebljivom stavu našeg predsednika.” ističe Petković.

“Sporazumi koji su potpisani u Briselu, što je najvažnije, otvaraju prostor za racionalan put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, od čega će korist imati svi u regionu, jer od neverovatnog značaja je to što će Priština ući u takozvani mini šengen, i postati deo jednog ekonomskog prostora koji će počivati na savremenim principima slobodnog tržišta.” stoji u saopštenju.

“Na kraju, i to što je postignut aranžman o podeli električne energije proizvedene iz akoumulacije Gazivode, jeste uvažavanje Beograda i naših insistiranja na iznalaženju pravednih rešenja za nesuglasice koje imamo sa Prištinom, i nadam se da će to biti princip na kojem će počivati i svi budući sporazumi.” zaključuje se u saopštenju pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments