Haziri: Promena granica bi doprinela pomirenju BG i PR

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri ponovo je branio stav o ideji promene granica između Beograda i Prištine, uprkos činjenici da takav stav ne podržava njegova stranka.

Haziri je za RTK i rekao da se njegovo mišljenje o promeni granice razlikuje od mišljenja DSK.

“Mislim da bi to pomoglo pomirenju Kosova sa Srbijom, to je jedan od načina za rešavanje problema”, istakao je Haziri i dodao da promenom teritorije Kosovo ne bi izgubilo ništa.

On je dodao da su tri opštine sa albanskom većinom na jugu Srbije taoci politike i da bi promena teritorije bila moguća bilateralnim sporazumom.

“Albanci bi kao većina u Preševu, Medveđi i Bujanovcu trebalo da se pridruže Kosovu i da ne žive u državi koju ne žele, dok bi Leposavić i 17 sela, kao apsolutna srpska većina, trebalo da se pridruže Srbiji”, ocenio je Haziri.

Gradonačelnik Gnjilana je takode govorio i o predstojećem sastanku predstavnika Beograda i Prištine 4. septembra u Vašingtonu, prenelo je Kosovo onlajn.

“Tema sastanka biće ekonomska pitanja, iako je poznato da imamo političkih problema. Ekonomska ponuda verovatno može da pomogne, olakša političke nesuglasice između Kosova i Srbije, iako ovo ranije nije bilo uspešno”, ocenio je Haziri.

On smatra i da Priština ne bi trebalo da zauzima političku stranu između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

“Mi smo sastavni deo Evropske unije, ali ne smemo podrivati naše trajno prijateljstvo sa SAD…”, naveo je Haziri.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još