• Početna>
  • Vesti>

Ramadani: Kosovo je spremno da se suoči sa drugim talasom koronavirusa

Direktor Instituta za javno zdravlje u Prištini Naser Ramadani izjavio je danas da je Kosovo spremno da se suoči sa novim talasom pandemije koronavirusa, prenosi Koha.

„Takođe smo spremni za drugi ili treći talas. Spremni smo u svim organizacionim, političkim, izvršnim, i zakonodavnim aspektima da se suočimo sa novim eventualnim talasom koji se očekuje u celom svetu od oktobra“, istakao je Ramadani, nakon posete Domu za stare u Prištini.

Kako je napomenuo, u poslednje dve nedelje zabeležen je blagi pad novih slučajeva.

“Ovo može biti obećavajuće ukoliko građani i dalje budu sledili sve preporučene mere, pre svega poštovanje socijalne distance, nošenje zaštitnih maski, održavanje higijene. Bićemo na dobrom putu da smanjimo širenje zaraze”, rekao je Ramadani.

Dodao je da je Kosovo predvidelo sve moguće scenarije kako će se u narednim mesecima “ponašati” koronavirus.

“Za početak, uvešećemo vakcinaciju protiv sezonskog gripa kod osetljive populacije. Kosovo se nalazi na prioritetnoj listi za vakcinaciju, tako da ćemo imati vakcinu protiv kovid-19 čim ona bude zvanično puštena u promet”, kazao je Ramadani.

Prema poslednjim podacima, do sada su na Kosovu registrovana 13.454 kovid-19 pozitivna slučaja.

Od tog broja, 525 osoba je preminulo usled posledica koronavirusa i pridruženih bolesti, dok se 9.595 građana Kosova oporavilo od kovid-19.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još